ua en ru

Гонтарєва - це друга загроза для української економіки після військової агресії, - Бахматюк

Гонтарєва - це друга загроза для української економіки після військової агресії, - Бахматюк Фото: Олег Бахматюк

На його думку, підхід екс-глави НБУ до бізнесу Ukrlandfarming, а також до афілійованих банків – це частина стратегії по знищенню банківської системи України

Голова Ради директорів найбільшого в Євразії агрохолдингу Ukrlandfarming, а також власник виведених з ринку банків VAB "Фінансова ініціатива" Олег Бахматюк очікує від нового глави Національного банку України конструктивної позиції щодо реструктуризації боргів компанії перед фінансовими структурами, а також повернення на ринок банку "Фининициатива" за рішенням суду Про це Бахматюк повідомив в ексклюзивному інтерв'ю українським ЗМІ.

"Ми сподіваємося, що у нового керівника Нацбанку не буде такий "особистої любові" до Бахматюку і він сяде за стіл переговорів з нами для того, щоб мати можливість повернути гроші за 5-7 років. Я сподіваюся, що мою компанію залишать у спокої і перейдуть до конкретних речей, які називаються логікою повернення коштів і збільшення українського виробництва", - сказав Бахматюк.

На його думку, підхід екс-глави НБУ Валерії Гонтарєвої до бізнесу Ukrlandfarming, а також до афілійованих банків – це частина стратегії по знищенню банківської системи України.

"Валерія Гонтарєва - це друга загроза для української економіки після військової агресії: вона знищила все, що можна, в банківській системі. І питання не в Бахматюке. В Україні знищена банківська подушка як така - хто зараз може кредитуватися? Україна перетворилися в базу постачання металу, кукурудзи, масла ... ЄБРР і IFC кажуть, що економіка України буде зростати на 1-2% в рік. Але тоді, щоб повернутися до рівня, який був при Януковичі, нам треба 17-18 років. Це повний провал. Ніхто не говорить, що не потрібно чистити організм від певних проблем. Але відрізати руки, ноги і робити тіло банківської системи безпорадним - це повна нісенітниця", - сказав глава Ukrlandfarming.

Він підтвердив, що готовий продовжити активні переговори про реструктуризацію боргів пов'язаних юросіб перед Нацбанком і Фондом гарантування вкладів. І звернутися з письмовим підтвердженням таких намірів нового глави НБУ.

"Якщо ставити питання повернення коштів Нацбанку, треба усвідомлювати, що компанія Ukrlandfarming жива і три з половиною роки працює без залучення кредитів. Більш того, за останні три роки вона кредиторам заплатила понад $ 470 млн. Але ми працюємо весь цей час в умовах повної бойової готовності, тоді як нам потрібна нормальна спокійна атмосфера для того, щоб вести подальший діалог з усіма іншими кредиторами. Завдяки старанням пані Гонтарєвої ці переговори йдуть дуже важко: люди втомилися від її токсичних заяв", - підкреслив підприємець.

Заяви Гонтарєвої щодо банку "Фінансова ініціатива" Бахматюк пов'язав з судовими процесами, в яких банк представляє Фонд гарантування вкладів фізосіб.

"Зараз тривають судові процеси, Фонд гарантування бореться за те, що відібрав Нацбанк. Приблизно в 40-ка банках тривають судові суперечки між Фондом гарантування і НБУ. Це "маячня божевільного": одне держустанова виграло суд у іншого, а винен Бахматюк! Глава Нацбанку розповідає, що через мене держбюджет недоотримав кошти, оскільки в Гонтарєвої Фонд гарантування вкладів виграв суд. Ми довели, що гроші не вкрали. Я, як власник, готовий нести відповідальність за банк, але Гонтарєва, яка його вбила, ніякої відповідальності не несе", - сказав глава Ukrlandfarming.

"Я готовий платити і прошу реструктуризації на 7 років. Ставтеся до мене так само, як ви ставитеся до всіх інших. Коли у "Фінансової ініціативи" сидів куратор, я не міг взяти $1 млн на дизпаливо, тому куратор блокував кореспондентський рахунок. А ПриватБанку Гонтарєва дала можливість зняти з ринку депозитів, наростити борги на 80 млрд грн.", - додав Бахматюк.