ua en ru

Річниця аварії на ЧАЕС: сьогодні в Україні згадують трагедію

Річниця аварії на ЧАЕС: сьогодні в Україні згадують трагедію Фото: річницю аварії на ЧАЕС відзначають в Україні

Україна відзначає 31-у річницю аварії на ЧАЕС

Річниця аварії на ЧАЕС, що сталася 31 рік тому, відзначається сьогодні в Україні. Детальніше про заходи, які проходять в пам'ять про трагедію - в матеріалі РБК-Україна.

Порошенко і Лукашенко беруть участь у пам'ятних заходах з нагоди річниці Чорнобиля

З нагоди 31-ї річниці аварії на ЧАЕС на території станції пройдуть пам'ятні заходи, в яких беруть участь президент України Петро Порошенко і президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"У середу, 26 квітня, Президент України Петро Порошенко зустрінеться з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком. Глави держав спільно вшанують пам'ять загиблих у Чорнобильській катастрофі та відвідають ряд об'єктів на Чорнобильській АЕС. Президенти двох країн також проведуть переговори на території Білорусі", - повідомили в прес-службі президента України.

У Києві пройдуть пам'ятні заходи з нагоди річниці аварії на ЧАЕС

У Києві до річниці аварії на ЧАЕС 26 квітня о 00:55 та 10:00 відбудуться церемонії покладання квітів до пам'ятного знаку "Воїнам Чорнобиля" і меморіального кургану "Героям Чорнобиля" на території Меморіального комплексу жертвам Чорнобильської катастрофи, за участю керівництва держави та Київської міської державної адміністрації

Біля пам'ятного знаку меморіалу жертвам Чорнобильської катастрофи "Коло пам'яті", "Курган Могила" Святійший Патріарх Київської і всієї Руси-України Філарет проведе поминальну панахиду за загиблими та померлими учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС за участю керівництва Шевченківської РДА, депутатів районної та Київради, учасників та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, військовослужбовців, вдів померлих ліквідаторів та інших киян

В 12:00 на території Меморіального комплексу пам'яті жертв Чорнобиля (вул. Нагірна, 1) у Шевченківському районі відбудеться мітинг-реквієм з нагоди вшанування пам'яті постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

11:00 у Дарницькому районі відбудеться мітинг з покладанням квітів до пам'ятного знаку "Жертвам ядерних катастроф" (вул. Вербицького, 11) та поминальний молебень в пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи.

Аварія на ЧАЕС: історія

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Аварія сталася під час експерименту на 4-му енергоблоці станції. Інженери проводили випробування реактора аварійної системи - можливість функціонування циркуляційних насосів на електроенергії, яку вже зупинений реактор продовжує виробляти ще деякий час.

Безпосередньо від аварії в перші місяці загинула 31 людина, ще 134 людини постраждали. З утвореної навколо станції 30-кілометрової зони відчуження евакуювали 116 тисяч чоловік.

До листопада 1986 роки над зруйнованим вибухом енергоблоком звели об'єкт "Укриття", термін служби якого становив 30 років.

У 2012 році було розпочато будівництво нового укриття. Будівельні роботи зі зведення нового 110-метрового купола велися протягом 4-х років, і 29 листопада 2016 року рухома конструкція накрила четвертий блок Чорнобильської АЕС.

Вартість арки склала 1,5 млрд євро. За своїми параметрами (довжина 165 метрів і вага понад 36 тис. тонн) нове укриття над 4-м енергоблоком ЧАЕС стало найбільшою рухомий конструкцією в світі.