ua en ru

За рік не покараний жоден з топ-чиновників, підозрюваних у корупції, - дослідження

За рік не покараний жоден з топ-чиновників, підозрюваних у корупції, - дослідження Фото: корупційні злочини в Україні

За рік із топ-чиновників за звинуваченням у корупції у в'язницю сіли троє слідчих і голова сільради

Жоден з чиновників високого рівня за рік (в період липень 2015 - липень 2016) не був покараний за корупційними статтями про привласнення і розтрату держмайна, зловживанні владою або хабарництва. Про це свідчать результати дослідження, яке провели "Наші гроші".

"У період липня 2015 - липень 2016 по корупційним злочинам отримали вироки 952 людини. З них 312 чоловік заплатили штрафи (з них майже 70% - штрафи до 20 тисяч грн), 336 - звільнені від покарання (у 90% випадків - умовне позбавлення/обмеження свободи), 137 осіб - виправдані і звільнені від відповідальності", - йдеться в повідомленні.


Як наголошується, 128 осіб отримали реальні тюремні терміни. Однак вступили в силу поки що тільки 33 вироки. Інші знаходяться в апеляційних та касаційних інстанціях.

"З усіх 952 чоловік лише троє - це чиновники категорії А. 153 людини - це чиновники категорії В - слідчі, судді, сільські та міські голови тощо", - зазначається в повідомленні.

За рік не покараний жоден з топ-чиновників, підозрюваних у корупції, - дослідження

Фото: 36,8% чиновників високого рівня звільнили від покарання

Тобто чиновники рівня А і B отримали за цей період лише чотири пропозиції позбавлення волі. Решта засуджених - службовці середнього і нижчого ланки: від директорів дрібних держпідприємств до оперуповноважених і лікарів.

"Загалом 431 чоловік проходив по статті за отримання хабара. Половина цих хабарів - до 10 тисяч гривень. При цьому вироків щодо хабарів на суму понад 100 тисяч гривень - тільки 18", - уточнюється в дослідженні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Івано-Франківській області на хабарі у 500 тис. гривень затримано голову сільради.