ua en ru

ДПСУ хоче повернути збір з купівлі іноземної валюти у розмірі 3%

Державна податкова служба України (ДПСУ) пропонує повернути збір з купівлі іноземної валюти у розмірі 3%. Про це йдеться в проекті фіскальної реформи ДПСУ, яким володіє видання "Комерсант-Україна".

Сьогодні в Міністерстві фінансів відбудеться обговорення проекту радикальної податкової реформи, підготовленої ДПСУ. Документ під назвою "Концептуальні зміни податкової системи" перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський і заступник голови ДПС Андрій Ігнатов представлять для обговорення відомствам, галузевим асоціаціям і експертам.

Легалізація зарплат, навіть якщо вона відбудеться в повному обсязі, принесе в бюджет 22,5 млрд грн. Діру, що утворилася, податківці пропонують ліквідувати шляхом посилення податкового тиску. Буде скасовано максимальний поріг для сплати ЄСВ, який становить 10 мінімальних зарплат, що дасть 3,9 млрд грн, а також повернено збір з купівлі іноземної валюти у розмірі 3% - ще 14 млрд грн.

Але навіть у цьому випадку недостача буде величезною - 50 млрд грн. Частково її профінансують за рахунок 21 млрд грн, які уряд заощадить на сплату ЄСВ з зарплат бюджетників. Де знайти ще засоби, в ДПСУ не знають. На думку співрозмовника видання в уряді, якщо Україна введе збір з валюти, МВФ і Світовий банк припинять працювати з нами, адже відміна внеску була однією з умов видачі кредиту МВФ.