ua en ru

В ГМС запевнили, що не зберігають взяті для біометричних паспортів відбитки пальців

Державна міграційна служба України не збирає і не зберігає у себе відбитки пальців, взяті для виготовлення біометричних паспортів. Про це в ході прямої телефонної лінії повідомив голова Державної міграційної служби України Сергій Радутний, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перш за все, ви повинні знати, що відбитки пальців - це не є натуральні відбитки пальців... Це не як в міліції. У нас, в наших підрозділах знімаються відбитки пальців, відразу наша система робить цифрову формулу з цих відбитків і тоді воно вже йде в Поліграфкомбінат, де цей чіп забивається в цифровому вигляді, і, не маючи доступу до цього цифрового відбитку, жодна країна, жодне посольство його не прочитає", - повідомив Радутний.

"Прикордонники країни, яка має доступ до бази відбитків, у разі будь-яких ушкоджень поліграф-сторінок паспорта, або якщо ви стали не схожі на фотографії, може використовувати цей чіп. Тоді ви кладете свій пальчик туди, він робить знімок, якщо збігається - ви проходите кордон. Тобто, це додатковий спосіб захисту паспорта. Збирати, зберігати ці відбитки ми не маємо права, цим займаються тільки правоохоронні органи", - розповів голова ДМС.

Нагадаємо, ДМС України прогнозує розробку паспортів у формі карток до кінця 2015 р.