ua en ru

GM вийде на IPO 2 листопада

General Motors (GM) вийде на IPO відразу після проміжних виборів в американський конгрес, які відбудуться 2 листопада, повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела в компанії, пише РБК daily. В ході розміщення GM може зібрати до 20 млрд дол. - рекордний показник для США. Разом з тим аналітики попереджають, що до початку листопада стануть відомі фінансові підсумки третього кварталу, які можуть остудити запал потенційних інвесторів.

За даними джерел Reuters, роад-шоу GM почнеться 3 листопада і продовжуватиметься два тижні. Ціна акції буде названа 17 листопада, а саме розміщення відбудеться 18 листопада. Раніше повідомлялося, що GM може зібрати до 20 млрд дол. Таким чином, це IPO може стати найбільшим в історії США, обігнавши лістинг Visa в березні 2008 р.(19,7 млрд дол.). Гарантами розміщення GM стануть банки Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America - Merrill Lynch і Citigroup. У липні 2009 р. GM офіційно завершила процедуру захисту від банкрутства, утворивши нову компанію, в якій 60% акцій належать уряду США, 12,5% - уряду Канади, 17,5% - профспілкам і 10% - утримувачам незабезпечених облігацій GM. Адміністрація президента Барака Обами раніше обіцяла почати розпродаж акцій, що належали їй, в кінці 2010 р. За деякими даними, частка властей США в компанії скоротиться до 40%.

На початку цього року GM почала виходити з кризи. Чистий прибуток компанії в першому кварталі склав 865 млн дол., в другому - 1,54 млрд дол. Проте інвестори побоюються, що в другому півріччі результати GM, як, втім, і всього автопрому, вже не будуть такими хорошими. У серпні продажі GM знизилися на 24,9% в річному численні. У компанії, судячи з усього, враховують вірогідність погіршення економічних показників. За даними джерел, план і терміни виходу на біржу можуть бути скоректовані відповідно до ринкових настроїв.