ua en ru

Глушаков: ДП "Електроважмаш" не отримувало жодного держзамовлення

ДП "Електроважмаш" (Харків) за останні десять років не отримало жодного держзамовлення, тому безглуздо говорити про те, що керівництво підприємства "сиділо на потоках".

Про це повідомив в інтерв'ю українським ЗМІ відновлений судами на посаді директор ДП "Електроважмаш" Володимир Глушаков.

"Протягом моєї більш ніж десятирічної роботи на заводі підприємство не отримувало жодної копійки бюджетних коштів або хоча б якого-небудь держзамовлення. Всі кошти, які мав наш завод - це результат його виробничо-комерційної діяльності. Так, дійсно він називається держпідприємством, але на цьому вся його "державність" і закінчується. При цьому ми, як держпідприємство, використовуючи його (державні) основні фонди, платимо дивіденди державі в розмірі 30% від прибутку, причому всі інші податки ми платимо, як будь-який господарський суб'єкт України", - сказав Володимир Глушаков.

Він нагадав, що в 2004 році на "Електроважмаші" були заборгованості по зарплаті та перед Пенсійним фондом, були борги за газ і електрику, а все цінне обладнання перебувало в податковій заставі.

"На підприємстві залишилося менше 3 тис. співробітників, а працювало до 6,5 тис. Всі більш-менш цінні кадри були вимиті. Основні засоби виробництва перебували в жалюгідному стані - були практично зруйновані всі інженерні мережі, дахи провалювалися цілими прольотами. Завод був позбавлений можливості отримувати банківські кредити або необхідні суми авансування", - підкреслив Глушаков.

Він зазначив, що завод був вимушений виконувати завідомо збитковий контракт, підписаний попереднім керівництвом. "Сума контракту - 10 млн дол. при собівартості близько 20 млн дол. При цьому, весь річний оборот підприємства в 2004 році був порівнянний з цією різницею", - сказав директор ДП.

Володимир Глушаков також заявив, що всі керівники Харківської ОДА з часів Євгена Кушнарьова виношують плани з ліквідації "Електроважмашу" та об'єднання того, що залишиться від заводу, з "Турбоатомом".

"Тільки за 2012-2014 рік заводом була проведена істотна модернізація, ... на яку було витрачено близько 45 млн дол. Слідуючи логіці МЕРТ, дивно, як такі кошти не були розкрадені по кишенях керівництва. Можливо, ці "потоки" так заінтригували Руслана Коржа і він переживає, що в цей час на заводі не було "його" керівника, здатного спрямувати їх у "потрібному" напрямі, у зв'язку з чим він і організував зміну директора, щоб хоча б у майбутньому скористатися ними", - резюмував Володимир Глушаков.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, який подав у відставку і пізніше пішов на лікарняний, неодноразово згадував ДП "Електроважмаш" серед підприємств, з якими МЕРТ відчуває складності. Протягом останніх півроку Абромавічус двічі звільняв Глушакова, і двічі Глушаков через суди відновлювався на своїй посаді, оскільки, за його словами, суди знаходили грубі порушення в процедурі, допущені МЕРТ.