ua en ru

Глобальна свобода преси впала до гіршого рівня з початку століття, - звіт

Глобальна свобода преси впала до гіршого рівня з початку століття, - звіт Фото: мікрофони (minagro.gov.ua)

Автори дослідження виміряли свободу вираження думок в 172 країнах світу

Глобальна свобода преси впала до гіршого рівня з 2000 року за даними з 172 країн світу за 2006-2016 роки. Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на доповідь правозахисної організації Article 19.

"Журналістам загрожує цензура влади, організована злочинність і комерційне тиск, викликаний зростанням впливу інтернету. Крім того, глобальна свобода ЗМІ за останнє десятиліття впала до максимально низького рівня", - йдеться в повідомленні.

Згідно зі звітом, в Туреччині сталося найбільше падіння рівня свободи слова за останнє десятиліття, проте Бразилія, Бурунді, Єгипет, Польща, Венесуела і Бангладеш також зіткнулися з тривожним зниженням незалежності засобів масової інформації.

"Вперше у нас є всебічний і цілісний огляд стану свободи вираження поглядів і інформації по всьому світу. На жаль, наші результати показують, що свобода вираження думки піддається нападкам як в авторитарних режимах, так і в демократичних державах", - заявив виконавчий директор правозахисної організації Томас Х'юз.

Так, автори доповіді оцінили свободу вираження думки в 172 країнах в період з 2006 по 2016 рік з допомогою показника, який вони назвали повісткою дня в області експресії. Це грунтується на 32 соціальних та політичних показниках, таких як зміщення ЗМІ і корупція, інтернет-цензура, доступ до правосуддя, переслідування журналістів і рівність соціальних класів і підлог.

За словами Х'юза, журналістам погрожують залякування, переслідування і навіть вбивство в деяких частинах світу. Так, наприклад, у 2016 році в Мексиці було 426 нападів на журналістів та ЗМІ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за 9 місяців 2017 року експерти "Інституту масової інформації" зафіксували 206 порушень свободи слова (без окупованих територій Криму і Донбасу).