ua en ru

Глави МЗС Японії, КНР та Південної Кореї домовилися про протидію запуску північнокорейського супутника

Глави зовнішньополітичних відомств Японії, Китаю і Південної Кореї вирішили об'єднати дипломатичні зусилля для запобігання запуску північнокорейського супутника 16 квітня ц.р.

За підсумками зустрічі в китайському Нінбо міністр закордонних справ Японії Коїчіро Гемба, глава китайського зовнішньополітичного відомства Ян Цзечі і міністр закордонних справ Південної Кореї Кім Сунг-Хван закликали Північну Корею утриматися від запуску ракети-носія. Про це повідомляє японський новинний канал NHK.

Виступаючи на прес-конференції, Гемба заявив, що запуск супутника означає порушення резолюцій Ради безпеки ООН і заважає налагодженню діалогу Північної Кореї зі світовим співтовариством.

Сунг-Хван охарактеризував можливий запуск як загрозу для миру і стабільності на Корейському півострові і закликав жорстко відреагувати на порушення С.Кореей своїх зобов'язань.

Раніше Японія заявила, що має намір збити ракету з супутником КНДР, якщо вона буде пролітати над її територією.

Цзечі, в свою чергу, закликав зберігати спокій і витримку. За його словами, Китай виступає за мирне вирішення даної проблеми по дипломатичних каналах. Пекін також підтримує відновлення переговорів 6 країн-посередників з Північною Кореєю.

Нагадаємо, що влада Північної Кореі планує запустити супутник 16 квітня 2012 р. в рамках святкування 100-річного ювілею комуністичного лідера Кім Ір Сена. Провідні світові держави вважають, що запуск супутника є прикриттям для випробування ракети далекого радіуса дії. Представники Північної Кореі наполягають на мирному характері космічної програми.