ua en ru

Главреда "Комерсанта" звільнили після інтерв'ю Навального

Главреда "Комерсанта" звільнили після інтерв'ю Навального Фото: Андрій Коняхін

Це може бути пов'язано з публікацією розшифровки інтерв'ю з Навальним на початку вересня

Головного редактора сайту "Комерсант" Андрія Коняхіна відсторонили від посади. Про це РБК повідомили два джерела у видавничому домі і підтвердив знайомий Коняхіна.

За словами одного з джерел, про відставку було оголошено на ранковій редколегії видавничого дому і про причини звільнення сказано не було, розповідає співробітник ІД.

Сам Коняхін відмовився від коментарів.

Шеф-редактор ВД "Комерсант" Сергій Яковлєв підтвердив РБК, що Андрій Коняхін дійсно більше не займає посаду головного редактора сайту, однак помітив, що він не був звільнений з видавничого дому.

"Нова посада Коняхіна і область його роботи поки що обговорюються. Посаду головного редактора сайту тепер я займаю. Ці перестановки відбулися в ході реформи видавничого дому, яка почалася в серпні цього року. Ми вирішили, що ділити редакції з того, як доставляється контент, неправильно", - повідомив Яковлєв.

Яковлєв, який займає посаду головного редактора газети "Комерсант" з листопада 2014 року, зайняв посаду шеф-редактора ВД в серпні 2015 року.

За словами одного зі співрозмовників РБК, керівництво "Коммерсанта" було незадоволене роботою Коняхіна, чутки про його можливе звільнення в ІД "ходили давно".

Три інших співробітника видавничого будинку розповіли, що одним із приводів до звільнення міг послужити скандал, що виник через інтерв'ю з опозиціонером Олексієм Навальним.

Інтерв'ю вийшло в прямому ефірі "Комерсант-FM" 4 вересня і було присвячено виборчої кампанії опозиції на регіональних виборах і мітингу протесту 20 вересня. В ході інтерв'ю опозиціонер, зокрема, назвав Володимира Путіна причетним до краху Boeing 777 під Донецьком.

Джерело у видавничому домі розповів, що розшифровка інтерв'ю було опубліковано повністю, проте пізніше кілька фраз з нього були вилучені, зокрема, фраза про Путіна і Boeing.

"Те, що Навальний сказав такі речі в прямому ефірі, неважливо, але те, що це розтиражували, опублікувавши на сайті, викликало скандал у видавничому домі", - зазначив співрозмовник РБК.

Зараз інтерв'ю з Навальним стоїть на сайті з позначкою "Публікується в скороченому форматі. Редакція рекомендації Правового департаменту порахувала необхідним видалити частину інтерв'ю, яка може бути витлумачена як така, що порушує статтю 4 Закону РФ від 27.12.1991 № 2124-1 "Про засоби масової інформації".

При цьому на самій радіостанції ніяких звільнень не було, а Дмитро Ловягін, до цього виконував обов'язки головного редактора радіо, був призначений на посаду офіційно.

Нагадаємо, екс-головний редактор "Вєстєй" має намір оскаржувати рішення суду про заборону переміщення.