ua en ru

Головний обвинувач Новинського може зникнути з країни, - експерт

Головний обвинувач Новинського може зникнути з країни, - експерт Фото: Вадим Новинський

Головний обвинувач народного депутата Вадима Новинського може зникнути з країни. Таку думку висловила Владислав Фінік, екс-заступник прокурора Житомирської та Одеської областей, депутат обласної ради.

Сьогодні Олександр Драбинко, який є основним свідком у справі про нібито тиск представниками минулої влади на покійного Блаженнішого Володимира в 2013 році, був в терміновому порядку допитаний у Печерському суді. Його свідчення зафіксувала слідча суддя Бабенко, яка перевелася в столицю зі Свердловська, міста, яке зараз знаходиться під контролем так званої "ЛНР", повідомляли ЗМІ.

Відзначимо, вчора відбулося засідання Комітету з питань регламенту та організації роботи ВР України, на якому генеральний прокурор Юрій Луценко давав пояснення за поданням ГПУ про зняття депутатської недоторканності з народного депутата Опозиційного блоку Вадима Новинського. Генеральна прокуратура підозрює опозиціонера в пособництві тиску на Володимира. Основними фігурантами ГПУ вважає Януковича, а також Коряка і Захарченка, яким, за словами Луценка, вже вручено підозру.

Останній факт став однією з головних новин Комітету, так як про нього правоохоронці не інформували громадськість. На показаннях Драбинка будується і звинувачення Новинському, в цьому епізоді він є єдиним свідком. Між ними вже проводили очну ставку.

"Якщо прокуратурі знадобилося, щоб Драбинка в спішному порядку давав свідчення в Печерському суді, то велика ймовірність того, що скоро він буде недоступний для будь-яких слідчих дій. Така ситуація може виникнути, якщо свідок буде перебувати за межами країни. А свідчення в суді дозволять слідчим долучати їх до справи. Судячи по вчорашньому засіданню регламентного комітету Верховної Ради, яке проходило явно не за сценарієм ГПУ, у правоохоронців Драбинко є основним свідком, але на очних ставках він говорить, не зовсім те, що влаштовує прокуратуру. Тому, висока ймовірність сценарію, коли суд фіксує показання Драбинка, він їде з країни, а слідчі не переживають, що митрополит змінить свою точку зору під перехресним допитом або в ході спілкування зі ЗМІ", - сказав Владислав Фінік.

Він зазначив, що в практиці на стадії досудового слідства допит свідка проводиться в присутності слідчого судді тільки, якщо стан здоров'я свідка такий, що він може не дожити до суду або згодом буде неможливо встановити його місце проживання. Тобто, на думку експерта, Драбинко, швидше за все, є єдиним свідком у ГПУ, на свідченнях якого будується звинувачення Новинському, і переживаючи за те, щоб справа не розвалилася, слідчі фіксують показання таким незвичайним способом.

Як повідомлялося, 4 листопада ГПУ внесла до парламенту з поданням щодо зняття недоторканності з Новинського, підозрюючи його в причетності до "незаконного утримання" митрополита Драбинка. Новинський, у свою чергу заявив, що в розслідуванні ГПУ "простежується відверта політична мотивація, справа сфабрикована для того, щоб влаштувати черговий інформаційний галас і чинити тиск на опозицію".

Як раніше в інтерв'ю ЗМІ заявляв колишній заступник прокурора міста Києва Максима Ленко, показання Олександра Драбинка про його нібито незаконне утримання є брехнею, а сам він причетний до гучної справи про викрадення двох черниць в 2013 році.

В УПЦ засудили поведінку Драбинка і закликали владу не використовувати питання Церкви для політичних маніпуляцій.