ua en ru

Головними імпортерами української зброї в 2011 р. стали країни Африки, - звіт Держекспортконтролю

Головними імпортерами української зброї, як і в 2010 році, так і в 2011 р. залишилися країни Африки. Вчора у розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився звіт Служби державного експортного контролю про продаж Україною окремих категорій озброєнь іноземним державам, з якого випливає, що за минулий рік Україна експортувала в основному бронетехніку в країни Африки, Близького Сходу та Азії.

Зокрема, одержувачами відремонтованої і модернізованої бронетехніки стали Судан (40 танків Т-72М1, 5 танків Т-55, 8 од. БТР-3, 16 од. БМП-1 і 10 од. БРДМ-2), Ефіопія (72 танка Т-72Б1 з 200 замовлених за контрактом ТР 2011 року), Таїланд (24 од. БТР-3Е1), Ірак (4 од. Б-4К і 20 од. БТР-4).

Крім того, в Судан передано 30 бойових машин реактивної артилерії БМ-21 "Град", стільки ж 122-міліметрових самоходно-артилерійських систем 2С1 "Гвоздика" і 42 ПТРК. Міністерство оборони Туркменії придбало по 6 од. 152-міліметрових гаубиць 2А65 "Мста-Б" і 130-міліметрових буксованих знарядь М-46, а Ємен - стільки ж 122-міліметрових гаубиць Д-30.

ВПС США (Department of Air Force) через компанію Vose Technical Systems придбало три одиниці БМП-2К і два БТР-80. "Покупка зроблена, щоб досліджувати характеристики цієї техніки, - пояснив виданню директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський. - Це розробки радянських часів, але модернізовані. Вони поставляються в Африку, Азію - тим режимам, проти яких США ведуть бойові дії. Американська сторона купила їх для того, щоб, зустрівшись з цими машинами на полі бою, знати, як з ними поводитися".

Примітно, що США і Німеччина виступили найбільшими покупцями гвинтівок і карабінів. Згідно зі звітом, США придбали в Україні 143,6 тис. од. цієї зброї, а Німеччина - 53,8 тис. од. "Таку кількість цієї зброї США і Німеччина скупили, напевно, для перепродажу. Ціна на гвинтівки та карабіни, як правило, договірна. Нам вигідно їх продавати, щоб не утилізувати", - вважає Сунгуровський.

Два бойові гелікоптери Мі-24В вперше в історії України продані Центрально-Африканській Республіці, а в сусідній Чад відправлені 10 ПЗРК з 50 ракетами до них. В Азербайджан і Судан було поставлено по одному навчально-бойовому літаку Мить-29УБ. Ще два навчально-бойових літаки Л-39 придбала Вірменія. Останній який перебував на території України палубний літак типу Су-25УТГ офіційно відправився в Естонію.

Слід зазначити, що у звіті не були відображені відомі факти про постачання в лютому і грудні 2011 року в Пакистан двох літаків-заправників типу Іл-78, двох військово-транспортних Ан-32 в Іраку, а також Ан-74ТК-200 в Туркменістан.

За звітний період українська армія отримала лише 10 од. танків Т-64 після модернізації до рівня "БМ" на заводі ім. Малишева. 24 липня міністр оборони Дмитро Саламатін підписав наказ про взяття на озброєння нового БТР-4Е. Правда, планів щодо закупівлі цієї машини для потреб збройних сил України поки немає.

Порівняно з 2010 роком структура українського експорту озброєнь практично не змінилася. Тоді в Африку було поставлено 250 од. танків і бронетехніки. Однак в 2010 році найбільшим споживачем української зброї виступила Демократична Республіка Конго (зокрема, 100 танків Т-72, 30 танків Т-55, 4 вертольоти Мі-24, 12 реактивних систем БМ-21 "Град"). Крім того, 60 танків Т-72М і 55 танків Т-55 поставлялося в Судан. Серед одержувачів української бронетехніки у категорії "Бойові броньовані машини" в 2010 році також були Азербайджан (70 од. БТР-70, без озброєння), Таїланд (14 од. БТР-3Е1), Судан (2 БТР-3), Чад (3 БМП-1). Невелика в порівнянні з сусідніми країнами Уганда отримала з українських арсеналів близько 40 тис. автоматів, сотні важких кулеметів і станкових гранатометів.

"2011 рік підтвердив для нас серйозні негативні тенденції. В обсязі нашого експорту дуже мало виробів, які спроектовані і виготовлені в незалежній Україні, - поскаржився виданню член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів). - Наш експорт звертає до постачань озброєння і військової техніки, виробленої в СРСР, і надання сервісних послуг, у той час як тенденції ринку свідчать про попит на високоточну зброю, ракетне озброєння, кораблі, бронетехніку, системи зв'язку, спостереження, ППО". Кінах зазначив, що для подолання цієї тенденції вже створено комітет під головуванням Президента Віктора Януковича, завершується робота над програмними документами.