ua en ru

У Чехії головою комісію по контролю за силовиками став депутат, який незаконно відвідував Донбас

У Чехії головою комісію по контролю за силовиками став депутат, який незаконно відвідував Донбас Фото: Головою комісії чеського парламенту з контролю Генеральної інспекції органів безпеки Зденек Ондрачєк (facebook.com)

У Чехії головою комісії з контролю над силовиками обрали депутата, який незаконно відвідував Донбас

Головою комісії чеського парламенту з контролю Генеральної інспекції органів безпеки був обраний Зденек Ондрачєк, дане призначення різко розкритикували у своєму зверненні українські організації Чехії. Про це пише Радіо Свобода.

Згідно з текстом заяви, новообраного голови комісії звинувачують у поширенні неправдивої інформації про ситуацію в Україні.

"протягом останніх років депутат Ондрачєк поширює неправдиву або неправдиву інформацію про події в Україні. Разом з іншими депутатами від Комуністичної партії Чехії в січні 2016 року, він відвідав окуповану українську територію в Донецькій області, чим порушив українські закони і принципи міжнародного права", – зазначають автори заяви.

Також вони нагадують, що депутат брав участь у силовому придушенні демонстрацій під час Тижня Яна Палаха в січні 1989 року як член загону міліції спецпризначення "SNB".

"Той факт, що один із найбільш важливих інститутів, який займається питаннями безпеки, очолює людина, яка порушує демократичні принципи і захищає агресію проти України, викликає певні побоювання", – зазначають чеські українці.

Як відомо, в Чехії Генеральна інспекція органів безпеки – це незалежне збройне силовий підрозділ. Основним об'єктом діяльності якого є пошук, виявлення і розслідування фактів, що вказують на вчинення злочину поліцейськими, митними службовцями, членами Служби в'язниці та інших силових органів.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Чехія підтвердила, що підтримує територіальну цілісність України і збереження режиму санкцій щодо Росії.

Про це в черговий раз повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Чехії Мартін Стропніцкій в ході зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Климкиным в рамках 54-ї Мюнхенської конференції.