ua en ru

Головною ударною силою Євромайдану стали ультраправі бойовики, - Захарченко

Головною ударною силою Євромайдану були бойовики ультраправих, ксенофобських організацій - « Братства», «Свободи», футбольних угруповань «ультрас». Про це сьогодні заявив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

«Вони несли охоронні функції на Майдані. На своїх форумах в інтернеті ультраправі не приховують , що це вони влаштували бійку з «Беркутом». З 1 грудня питання євроінтеграції взагалі не чути на майданах . Звучать лише політичні заклики - відставка уряду, зміна влади», - сказав сьогодні на брифінгу міністр.

Він підкреслив, що захоплення адмінбудівель у будь-якій країні вважається злочином, і Україна не є винятком. «Захоплення учасниками акцій приміщень Київської міськдержадміністрації, Будинку профспілок, заклики до штурму Адміністрації Президента України та інших урядових будівель - це порушення чинного законодавства і тягне за собою кримінальну відповідальність», - підкреслив глава МВС.

Захарченко нагадав, що під час штурму Адміністрації Президента на солдатів з внутрішніх військ наїжджали трактором, били ланцюгами , камінням , молотками, кидали пляшки із запальною сумішшю. « Всього маємо 156 постраждалих правоохоронців, 126 з них госпіталізовані , 4 - у важкому стані», - сказав він.

За словами Захарченка , «ситуації з порушенням закону будуть уважно вивчатися, при цьому «працівники міліції , які перевищили свої повноваження, після перевірки будуть покарані», а «рішення по організаторам та учасникам прийме суд».

Міністр звернув увагу на те, що у виступах політиків з'являються заклики про складання списків «ворогів Євромайдану», що не виключає можливості протии в них та їхніх родичів загроз: «Подібні загрози вже є самостійним складом злочину».

Крім того, за його словами, «твердження про невинності осіб, підозрюваних у скоєнні злочину до рішення суду, кваліфікуються як втручання в діяльність судових органів, відповідальність за що передбачена Кримінальним кодексом України».

Міністр також зазначив, що, за його інформацією, під виглядом «євроінтеграції» готуються нові акції проти органів влади, міліції.

Захарченко звернувся до журналістів із закликом «під час аналізу подій бути об'єктивними і аналізувати інформацію з якомога більшої кількості джерел інформації».