ua en ru

Головна перешкода для ратифікації СА України і ЄС знаходиться в політичній площині, - Бальцерович

Головна перешкода в питанні ратифікації угоди про асоціацію та ЗВТ України і Євросоюзу (ЄС) знаходиться в політичній, а не економічній площині. Таку думку в інтерв'ю РБК-Україна висловив колишній віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів, екс-глава Нацбанку Польщі, професор Варшавської школи економіки Лешек Бальцерович.

Відповідаючи на питання журналіста про те, чи немає будь-яких економічних перешкод для ратифікації угоди про ЗВТ та асоціацію України з ЄС, Бальцерович зазначив:

"Мені здається, що питання стосується, насамперед, політичної еволюції України. Демократія - це конкуренція в політиці. Якщо лідер опозиції знаходиться у в'язниці - немає довіри до судів в Україні. Ніхто не вірить, що вони незалежні. Але тоді це "alarm", тобто, тривога для таких країн, як Польща, та інших колишніх соцкраїн. Це нагадування про соціалізм".

Нагадаємо, Україна і Євросоюз 30 березня в Брюсселі парафували угоду про асоціацію та ЗВТ. Глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що процес ратифікації угоди про асоціацію України і ЄС буде залежати від внутрішньої ситуації в Україні.