ua en ru

Голова Верховного суду пропонує створити регіональні кваліфікаційні комісії

Голова Верховного суду пропонує створити регіональні кваліфікаційні комісії

Голова Верховного суду України Ярослав Романюк (на фото) пропонує створити регіональні кваліфікаційні комісії для вирішення проблеми з політичним впливом на суди. Про це він повідомив на засіданні робочої групи з опрацювання пропозицій, поданих суб'єктами права законодавчої ініціативи до проекту закону "Про забезпечення права на справедливий суд", передає кореспондент РБК-Україна.

"Я прекрасно розумію, що для того, щоб усунути можливість політичного впливу на судову систему, необхідні зміни до Конституції, але дещо можна зробити і зараз. Наприклад, та сама Вища кваліфікаційна комісія. Для того, щоб усунути звинувачення в тому, що вона зберігається спеціально лише в одній столиці, щоб мати можливість політично впливати на її формування, її діяльність, на прийняття нею політично мотивованих рішень, безумовно, доцільно було б створити регіональні комісії, для того, щоб уникнути цих звинувачень", - сказав він.

На думку Романюка, політичний вплив на суди є однією з найбільших проблем судової гілки влади.

"Події на Майдані оголили ще одну хвору і стару проблему судової системи - це політичний вплив на суди. Я думаю, що ніхто не буде сперечатися, що те, як були задіяні суди під час подій на Майдані, це була не корупція, а політична мотивація прийняття відповідних рішень", - сказав він.

Нагадаємо, комісія з люстрації суддів рекомендувала звільнити 8 суддів за рішення щодо учасників Євромайдана.