ua en ru

Голова Верховного Суду допускає люстрацію лише десятків з 8 тис. суддів

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк припускає люстрацію лише десятків з 8 тис. суддів.

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк припускає люстрацію лише десятків з 8 тис. суддів. Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"Я б говорив про десятки суддів", - сказав Романюк, відповідаючи на питання, яку частину суддівського корпусу з 8 тис. українських суддів чекає люстрація.

Відповідаючи на питання, чому так мало, Романюк відповів, що більшість суддів приймають законні, справедливі рішення.

"За 2011 рік, приміром, було 17 тис. рішень на день. Це зовсім різні рішення, і повірте, далеко не всі з них - незаконні. Я розумію, що ложка дьогтю може зіпсувати бочку меду. Але це все-таки тільки ложка. Більшість суддів самовіддано працюють і приймають законні, справедливі рішення", - підкреслив він.

При цьому, за його словами, люстрація суддівського корпусу неминуча. "Рівень довіри населення до судової системи залишає бажати кращого. Саме тому суспільство закликає до люстрації", - зазначив він.

Він вважає, що є необхідність створити комісії у центрі і в регіонах, які прозоро, публічно розглянуть роботу тих суддів, до яких є претензії. Увійти в комісії, на його думку, повинні представники суддівського корпусу, представники громадськості.

Нагадаємо, нова влада України мають намір створити люстраційні комісії на чолі з активістом Єгором Соболєвим. Завдання комісії - прибрати від влади тих, хто проштрафився, чиновників, суддів і політиків.