ua en ru

Голова ЦВК РФ: Відео порушень на виборах знімали у фальшивих виборчкомах

Відеоролики з фіксацією порушень в ході парламентських виборів знімали у фальшивих "виборчкомах", заявив голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) РФ Володимир Чуров в інтерв'ю російським ЗМІ.

"Ще до дня голосування я знав про декілька фальшиві "виборчкоми" на квартирах, де знімали "кіно". Думаю, ми його ще побачимо", - сказав він.
Голова Центрвиборчкому вказав, що здійснити значне вкидання підписних листів неможливо. За його словами, аби опустити в урну тисячу бюлетенів, було б потрібно декілька десятків хвилин.
При цьому глава ЦВК негативно відізвався про діяльність асоціації "Голос", яка ставила своїм завданням фіксацію порушень на виборах. Виконувати це завдання повинні були члени асоціації, відправлені на вибіркові ділянки як журналісти.
"На мою думку, це профанація професії журналіста. Вони ж не приховують, що приготували 40 тис. журналістських посвідчень для того, щоб порушити закон. Адже згідно із законом представники громадських організацій не допускаються на виборчі дільниці як спостерігачі, а ось журналісти, як і представники партій, бути спостерігачами можуть", - відзначив він.
Чуров особливо виділив ту обставину, що "Голос" отримує фінансування із США і не може вважатися незалежною організацією.
В цілому Чуров позитивно оцінив організацію процесу голосування 4 грудня 2011 р. "Так, фальшивих листівок і газет вистачало, але до організації процесу у нас і в партій претензій немає", - сказав він.
Тим часом опозиція вимагає відставки Чурова. Партія "Яблуко" має намір провести 17 грудня мітинг, на якому виступить з вимогою про відставку голови ЦВК. "Центрвиборчком має бути очищений від чарівників, чарівники на цій посаді не потрібні", - заявив голова партії Сергій Мітрохин.
Зазначимо, раніше Президент РФ Дмитро Медведєв назвав Чурова "чарівником".
Нагадаємо, в Росії проходят акції протесту з вимогою переглянути результати виборів в Держдуму.