ua en ru

Голова ЦВК залишається прибічником пропорційної системи виборів з відкритими регіональними списками

Голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Володимир Шаповал залишається прибічником пропорційної системи виборів з відкритими регіональними списками. Про це він заявив під час зустрічі з главою місії бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за виборами народних депутатів України Одрі Гловер, передає прес-служба ЦВК.

"Я переконаний, що, з урахуванням української специфіки, мажоритарна складова стала основним негативним моментом минулих виборів. Відтак, я залишаюсь прибічником пропорційної системи з відкритими регіональними списками", - заявив Шаповал, підкресливши, що мажоритарний принцип, як такий, має право на життя, але за умови існування розвинутого громадянського суспільства.

Він також відніс до необхідних змін виборчого законодавства запровадження порядку формування виборчих комісій за перевіреним практикою принципом - одна половина складу від парламентської більшості, а друга - від опозиційних партій, представлених у парламенті.

"Таким чином, вдасться мінімізувати або взагалі виключити вкрай негативну, як свідчить досвід, участь у цьому процесі так званих технічних партій", - зазначив Шаповал.

Не менш важливим, на думку голови ЦВК, є забезпечення на законодавчому рівні максимальної і реальної прозорості процесу встановлення результатів голосування на виборах.

Читайте також: ПР виступає за дострокові вибори в парламент за мажоритарною системою в разі продовження блокування роботи ВР.