ua en ru

Голова митниці Росії: Ситуація навколо українських вантажів сьогодні нормалізується

Ситуація навколо українських вантажів сьогодні нормалізується, повідомив глава Федеральної митної служби (ФТС) Росії Андрій Бельянінов. За його словами, протягом півтора місяців ФТС проводить роботу з упорядкування вантажів, які перетинають українсько-російський кордон. При цьому ФТС видавала так звані профілі ризику по окремих групах товарів, які викликали певні побоювання і були пов'язані з недостовірним декларуванням.

"На жаль, були певні підстави для введення подібного профілю ризику. Кілька днів тому ми в такі профілі включили і вантажі, що переміщуються залізницею, що викликало досить серйозні труднощі з пересування вантажів у напрямку Брянська та Бєлгородської області, ми оперативно зреагували на погрози, які могли виникнути і почасти виникли в цих напрямках Що стосується ваги, ми ці профілі терміново зняли, тому сьогодні до кінця ситуація нормалізується", - сказав Бельянінов.

Глава ФМС запевнив, що очолюване ним відомство буде "працювати в бік лібералізації". При цьому він вказав, що тільки сьогодні митники затримали поза пунктом пропуску 30 т м'яса, які слідували в район ростовської митниці з України взагалі без будь-яких супровідних документів. "На жаль, такі епізоди бувають. Я вважаю, що ФМС Росії діяла в рамках своєї компетенції, ми не порушували ніяких міжнародних зобов'язань, і якщо це принесло незручність учасникам ЗЕД (зовнішньоекономічної діяльності), я приношу свої вибачення, але ми завжди будемо стояти на сторожі економічних інтересів РФ", - підкреслив Бельянінов.

Як повідомлялося, російська митниця з 14 серпня 2013 р. посилила контроль за вантажами з України. Федерація роботодавців України, очолювана бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила до переліку "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.