ua en ru

Глава СММ ОБСЄ Апакан закликав негайно припинити обстріли Авдіївки

Глава СММ ОБСЄ Апакан закликав негайно припинити обстріли Авдіївки Фото: Ертурул Апакан

Апакан також закликав вивести заборонені види зброї за межі узгоджених ліній

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертурул Апакан закликав негайно припинити обстріли в районі Авдіївка - Ясинувата - донецький аеропорт на сході України. Про це сказано в заяві, опублікованій сьогодні на сайті СММ ОБСЄ.

"Трикутник Авдіївка-Ясинувата-донецький аеропорт вже давно в центрі бойових дій. СММ ОБСЄ фіксує тисячі порушень режиму припинення вогню щодня, в тому числі з використанням заборонених видів зброї - це є серйозне погіршення і порушення мінських угод", - підкреслюється в заяві.

Так, голова СММ ОБСЕ закликав сторони негайно припинити вогонь і вивести таку зброю за межі узгоджених ліній.

Апакан наголосив на необхідності приділити пріоритетну увагу захисту цивільного населення.

"Ескалація в районі викликає серйозне занепокоєння, дуже потерпає цивільне населення. Насильство в таких масштабах, включаючи втрачені життя, є неприйнятним, а захист цивільних осіб повинен мати першорядне значення", - підкреслив він.

Апакан наголосив, що за даними СММ, внаслідок обстрілів Авдіївки є жертви серед цивільного населення, а житловим будинкам та інфраструктурі завдана шкода.

Крім того, голова СММ ОБСЕ додав, що вкрай важливо надати СММ негайний, безпечний і безперешкодний доступ до ураженої ділянки для перевірки дотримання зобов'язань сторін щодо припинення вогню і відведення зброї.

Нагадаємо, постійна рада Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) сьогодні, 31 січня 2017 року, обговорить ситуацію з обстрілом Авдіївки Донецької області.