ua en ru

Глава Міненерго проти участі сумнівних компаній і кіпрських офшорів в поставках електроенергії в Україну

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин виступає проти роботи сумнівних посередників з постачання електроенергії в Україну та участі в цих схемах кіпрських офшорних компаній. Він заявив, що виступає проти створення у сфері імпорту електроенергії нового RosUkrEnergo.

"Вважаю неприпустимим повернення прокладок. Я буду наполягати, щоб не було посередників у цих схемах. Постачати буде державна компанія або велика компанія, здатна забезпечити імпорт. Мова йде про великому обсязі і його імпортувати має серйозний постачальник", - підкреслив Демчишин.

Нагадаємо, що як повідомили в холдинговій компанії "Энергомережа", з якою Міністерство енергетики та вугільної промисловості погодило імпорт електроенергії з Росії, вже наприкінці тижня "Энергомережа" готова почати поставки в Україну.

Раніше на засіданні Кабміну Арсеній Яценюк звільнив заступника міністра енергетики Вадима Уліду. Звільнення відбулося через те, що Уліда підписав дозвіл на постачання електроенергії з Росії, причому постачальником повинна була виступити не держкорпорація "Укрінтеренерго" (як обіцяв Юрій Продан), а маловідома компанія "Энергомережа".

Перевірка по базі податкової показує, що її засновниками виступають кіпрські офшори, а головою правління є один з братів Крючкових.

Експертів галузі також дивує той факт, що "Энергомережа", яка раніше ніколи не працювала на енергоринку, змогла отримала в листопаді від Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, ліцензію на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом.