ua en ru

Глава Міненерго України допускає припинення реверсу газу зі Словаччини та Польщі

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан допускає припинення реверсу газу в Україну через Словаччину і Польщу. Про це він заявив РБК-Україна.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан (на фото) допускає припинення реверсу газу в Україну через Словаччину і Польщу. Про це він заявив РБК-Україна.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи є загроза зменшення або припинення реверсу газу через Словаччину та Польщу у зв'язку з учорашнім припиненням поставок газу в Україну через Угорщину, Продан повідомив: "Поки такої ситуації немає. Але у зв'язку з останніми заявами (російської сторони, - ред.) можна цього очікувати".

Нагадаємо, о 12:00 п'ятниці в Берліні (Німеччина) розпочалися газові переговори між Україною, Росією і Євросоюзом. У тристоронній зустрічі беруть участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, міністр енергетики Росії Олександр Новак і єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

Росія з 16 червня 2014 р. припинила поставки газу в Україну через борги. Україна подала до Стокгольмського арбітражу позов відносно перегляду Росією ціни на газ для України і ціни транзиту газу через українську територію до країн ЄС. 25 вересня ввечері Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повідомила, що Угорщина під тиском Росії припинила реверс газу в Україну.

В Україну з Євросоюзу імпорт газу від початку 2014 р. і по 24 вересня включно збільшився на 30%, або на 600 млн куб. м порівняно з аналогічним періодом 2013 р. - до 2 млрд куб. м. За оперативними даними Центрального диспетчерського департаменту "Укртрансгазу", станом на 24 вересня 2014 р. добове надходження по словацькому коридору становило 26,9 млн куб. м газу, а з боку Польщі та Угорщини імпортувалося відповідно 4,4 і 4,6 млн куб. м.