ua en ru

Голова МЗС Японії має намір 4 грудня оглянути з повітря Курильські острови

Міністр закордонних справ Японії Сейдзі Маехара 30 листопада заявив, що в грудні поточного року він огляне "чотири північних острови" (Курильські острови) з берега своєї країни та з повітря, повідомляє "Сіньхуа".

С.Маехара на прес-конференції повідомив про свій намір 4 грудня направитися на острів Хоккайдо в порт Немуро, щоб здійснити огляд "чотирьох північних островів" з берега і з літака. Голова японського зовнішньополітичного відомства також планує провести бесіду з особами, пов'язаними з цими територіями, і вислухати їхню думку щодо зовнішньої політики Японії стосовно Росії.

Нагадаємо, між Японією і РФ виник дипломатичний конфлікт після того, як 1 листопада Президент Росії Дмитро Медведєв прибув з робочою поїздкою на Південні Курили, ставши першим головою російської держави, який відвідав ці острови.

Південні Курили розташовані між півостровом Камчатка (РФ) і островом Хоккайдо (Японія). Після закінчення Другої світової війни ці території спочатку перебували під юрисдикцією СРСР, а потім перейшли під юрисдикцію РФ. Протягом усього цього часу Японія пред'являє претензії на Південні Курили. Жодна з країн не хоче піти на поступки для вирішення територіального спору.