ua en ru

Глава МЗС Угорщини викликав посла України через закон про освіту

Глава МЗС Угорщини викликав посла України через закон про освіту Фото: Угорщина

Угорщина має намір припинити підтримку України на міжнародній арені

Глава МЗС Угорщини викликав у міністерство на понеділок, 11 вересня, посла України в Угорщині Любов Непоп через закон про освіту. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Сійярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували ні однієї української ініціативи в міжнародних організаціях, а також, що Угорщина відтепер не буде підтримувати важливі для України рішення", - сказав прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер.

За його словами, на всіх форумах ООН, ОБСЄ та Європейського союзу Будапешт буде ставити питання про внесення поправок в мовну статтю закону України про освіту.

Також Менцер зазначив, що за особистою вказівкою Сійярто угорська дипломатія перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ на міжнародній арені.

Він пояснив, що причинами цього рішення міністра МЗС Угорщини, з одного боку, стали такі зміни в українському законі про освіту, які роблять неможливим отримання нацменшинами України, включаючи 150-тисячної угорської нацменшини, освіти рідною мовою. З іншого боку, коли Сійярто підняв у четвер це питання перед міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на зустрічі в рамках програми ЄС "Східне партнерство", відповідь українського колеги була неприйнятною для угорської сторони.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла реформу освіти 5 вересня.