ua en ru

Глава МЗС Польщі: авіакатастрофа під Смоленськом схожа на спробу прибрати керівництво країни

Глава МЗС Польщі: авіакатастрофа під Смоленськом схожа на спробу прибрати керівництво країни Фото: Ващиковський заявив, що авіакатастрофа під Смоленськом схожа на спробу прибрати керівництво країни

Польський міністр підкреслив, що Москва не хоче співпрацювати з Варшавою

Авіакатастрофа під Смоленськом (РФ), в якій в 2010 році загинув президент Польщі Лех Качиньський, схожа на спробу прибрати керівництво країни. Про це в ефірі телеканалу TVN24 заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, передає "Радіо Польща".

"Ефект катастрофи трагічний. Він призвів до радикальної зміни курсу польської зовнішньої політики. Ефект був таким, як якщо б хтось був зацікавлений в усуненні тодішнього керівництва польської держави", - сказав Ващиковський.

За словами польського міністра, досі не вдалося встановити причину катастрофи президентського літака Ту-154М.

"Слідство не завершено ні в Польщі, ні в Росії. Рапорт, який був представлений Міждержавною авіаційною комісією, неправдивий. У нас немає доступу до уламків літака, "чорних ящиків", у нас немає доступу до людей, які направили літак на стежку смерті ", - додав Ващиковський.

На запитання, чи йдеться про Росію і Володимира Путіна, глава польського МЗС сказав, що це питання потрібно вивчити.

Голова польської дипломатії також підкреслив, що Москва не хоче співпрацювати з Варшавою, оскільки не передала показань контролерів аеропорту, не дозволила їх допитати польській стороні, "у зв'язку з цим, це питання складно вивчити".

Ващиковський зазначив, що утримання уламків літака - це інструмент роздратування Польщі.

"Це черговий раз підтвердилося в січні, коли мій заступник відвідав Москву. Ми дали росіянам чіткий сигнал: чим довше ви утримуєте уламки, чим довше ви не завершуєте слідства, тим довше Польща впевнена, що ви щось приховуєте", - сказав Ващиковський.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич назвав терористичним актом авіакатастрофу під Смоленськом (РФ) у квітні 2010 року, в якій загинув президент країни Лех Качиньський.