ua en ru

Глава МЗС Німеччини підтримав ідею приєднання Польщі до переговорів з врегулювання конфлікту на Донбасі

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Шмайнмаєр підтримав ідею приєднання Польщі до переговорів з врегулювання конфлікту на Донбасі у так званому Веймарському форматі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Шмайнмаєр підтримав ідею приєднання Польщі до переговорів з врегулювання конфлікту на Донбасі у так званому Веймарському форматі. Про це Шмайнмаєр заявив під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Києві, повідомила прес-служба глави держави.

Штайнмаєр наголосив, що мінські домовленості мають залишатися основою для продовження діалогу з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання співрозмовники погодились щодо доцільності різних багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників. Зокрема, окрім Женевського та Нормандського форматів було запропоновано ідею так званого Веймарського формату за участю Німеччини, Польщі та Франції.

"На нашу думку, час не тільки говорити про політичну, але і про економічну стабілізацію України", - сказав Штайнмаєр.

Він також нагадав, що на початку наступного року планується проведення донорської конференції з відновлення Донбасу.

У свою чергу Порошенко поінформував про свою зустріч з Президентом Німеччини Йоахімом Гауком у Братиславі під час засідання "Вишеградської четвірки".

"Результатом зустрічі стала консолідація зусиль не тільки Німеччини і Польщі, але також Словаччини, Угорщини, Чехії", - зазначив він.

Президент України також висловив особливу подяку за гуманітарну допомогу для відновлення інфраструктури Донбасу та потреб вимушених переселенців, яку продовжує надавати Німеччина.

Нагадаємо, в жовтні 214 р. глава Міністерства закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив про бажання Польщі приєднатися до багатосторонніх переговорів по врегулюванню ситуації в Україні.