ua en ru

Глава "Лукойлу" В.Алекперов прогнозує зростання цін на бензин в Росії ще на 5-7%

У Росії ціни на бензин можуть зрости на 5-7%, оскільки сьогоднішня ціна не відображає затрат, які несуть нафтові компанії. Таку думку в інтерв'ю телеканалу RT заявив президент ВАТ "Лукойл" Вагіт Алекперов, передає РБК.
"Ми вважаємо, що ціна може зростати, але незначно, - заявив В.Алекперов, коментуючи можливість підвищення цін на паливо. - 5-7% могло б бути стримуючим фактором, якщо, звичайно, уряд зняв би акциз, який був введений з 1 січня". За словами В.Алекперова, підвищення цін на паливо пов'язано з тим, що "збіглося воєдино - знову різке зростання ціни на сиру нафту і зростання акцизного навантаження на літр бензину, який надходить споживачам".
"Ми сьогодні маємо ряд стримуючих факторів, ми ведемо діалог з урядом, в тому числі про заходи компенсації, - додав він. - Одним із заходів було б і зниження акцизів, які ввели з 1 січня - це не дало б можливість підвищувати".
"Сьогоднішня ціна на ринку РФ не відображає тих витрат, які несуть компанії, на виробництво бензину, дизельного палива і на доставку їх споживачеві, - продовжив глава "Лукойлу". - Усі тарифи природних монополій сьогодні індексовані, тому ми вважаємо, що ціна може зростати , але трохи". "Звичайно, ми розуміємо суспільство, яке має право вимагати від нас справедливої ​​ціни, - підкреслив В.Алексперов. - Але питання в тому, де ця справедлива ціна - сьогодні наше паливо майже на 30-40% продається дешевше, ніж у наших сусідів, навіть в Білорусії, на Україні, я вже не кажу про Прибалтику".
Уряд стурбований зростанням цін на нафтопродукти і виникненням дефіциту бензину в ряді регіонів РФ. Так, в I кварталі 2011 р. ціни на бензин зросли в порівнянні з аналогічним показником 2010 р. на 10,6%. У березні ц.р. ціни стали трохи знижуватися (на 0,8% в порівнянні з лютим), але у квітні знову поповзли вгору. 26 квітня 2011 р. голова уряду РФ Володимир Путін доручив всім компетентним відомствам доповісти про причини виникнення в ряді регіонів країни дефіциту на ринку палива.
Напередодні Федеральна антимонопольна служба РФ (ФАС) почала комплексну перевірку нафтових компаній в 20 суб'єктах РФ, де є дефіцит моторного палива або зростання цін на нафтопродукти. Відомство перевірить об'єкти вертикально інтегрованих нафтових компаній (ВІНК), нафтопереробні заводи, а також незалежні автозаправні станції за фактами створення дефіциту та різкого підвищення цін на моторне паливо.
У повідомленні відомства зазначається, що "предметом комплексної перевірки ФАС є причини дефіциту дизельного палива в регіонах і зростання цін на заправках в більш ніж 20 суб'єктах РФ. Метою перевірок є виявлення фактів змов і зловживань домінуючим становищем на федеральному і регіональному ринках нафтопродуктів в РФ".
Раніше ФАС РФ порушила близько 40 справ на регіональних ринках нафтопродуктів у зв'язку з тим, що регіональні збутові компанії, що входять до ВІНК, завищують оптові ціни на нафтопродукти для незалежних АЗС, у тому числі з посиланням на ціни неконкурентних біржових торгів.