ua en ru

Глава ДРС заявила про фінансові ризики через зупинку суден Держекоінспекцією

Глава ДРС заявила про фінансові ризики через зупинку суден Держекоінспекцією Фото: Ксенія Ляпіна (УНІАН)

Ляпіна закликала навести порядок у Держекоінспекції

Зупинка торговельних суден Державною екологічною інспекцією в українських портах несе величезні фінансові ризики. Про це розповіла голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна, повідомляє РБК-Україна.

Якщо ситуацію не виправити найближчим часом, то кількість кораблів, які заходять в українські порти, зменшиться, зазначила Ляпіна.

За її словами, зараз немає порядку взаємодії морського порту, Адміністрації морських портів та екологічної інспекції. Це створює додаткові ризики, відповідно, власники кораблів змушені платити за страховку більше.

"Між органами і портом треба упорядкувати відносини. Хто за що відповідає і хто кого інформує. Зараз це не врегульовано. Також немає правил справляння проб. Як довести, що саме це судно завдало шкоди навколишньому середовищу? Пальцем в небо тут не можна, все повинно бути чітко і зрозуміло. Прямого зв'язку між кораблем і екологічним забрудненням акваторії часто зовсім немає і довести що-небудь складно", — вважає Ляпіна.

Щоб не допустити погіршення економічної привабливості українських портів, важливо прийняти підзаконні акти Кабінетом міністрів. Вже створена робоча група, яка повинна напрацювати рішення для голосування на Кабміні. У ній беруть участь всі зацікавлені органи і структури, крім екоінспекції.

“У них (Екоінспекції) є свій підхід, який не подобається всім. Це не порядок взаємодії, а порядок домінування. Якщо екоінспекція буде домінувати над усіма — це неадекватно в сучасному світі. Повноваження потрібно чітко розподіляти, тому ми наполягаємо, щоб ключову роль тут відігравало саме Міністерство інфраструктури", — підкреслила глава Регуляторної служби.

Зазначимо, початок упорядкування системи роботи екологів було покладено з прийняттям закону "Про введення єдиного вікна", який набрав чинності у жовтні 2018 року. Закон зокрема передбачає митне оформлення документів в електронному вигляді та скасування радіологічного контролю екологами. Правда, остаточно врегулювати питання можна лише після прийняття підзаконних актів Кабінетом міністрів України.

Як відомо, в морському порту "Чорноморськ" простоює судно, затримане інспекторами Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу нібито за забруднення навколишнього середовища. Судно простоює в порту вже три доби.