ua en ru

Глава грецької партії СІРІЗА Ціпрас заявив про необхідність розірвання угоди з міжнародними кредиторами

Глава грецької ліворадикальної партії СІРІЗА Алексіс Ціпрас заявив про необхідність розірвання угоди про виплату допомоги Греції в обмін на заходи жорсткої економії, передає Reuters. "Програма фінансової допомоги привела до катастрофи", - заявив Ціпрас в інтерв'ю грецьким ЗМІ. "Ми плануємо замінити цю програму на національну програму відновлення економіки", - вказав він. Ціпрас також повідомив, що Греція не має наміру повертатися до драхми.

Нагадаємо, для Греції перспективи дефолту і виходу із зони євро стали реалістичними після парламентських виборів 6 травня 2012 р. Тоді "Нова демократія" отримала 108 місць, СІРІЗА - 52, а партія соціалістів ПАСОК - 41 місце в 300-місцевому парламенті Греції.

В результаті такого розподілу місць в парламенті політичні сили, які прийшли до влади, не змогли домовитися з питання антикризових заходів, що були необхідною умовою отримання фінансової допомоги від міжнародних кредиторів Греції, і не зуміли сформувати коаліційний уряд. Зараз у Греції діє тимчасовий уряд, дострокові вибори пройдуть 17 червня 2012 р.

Партія СІРІЗА виступає противником дотримання Афінами угод з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ), за якими Греція отримує багатомільярдну допомогу. Відмова Афін від домовленостей з міжнародними кредиторами може привести до виходу Греції з єврозони.