ua en ru

Глава "Газпрому" очікує, що Україна зможе здійснити перший платіж по боргу за газ на початку листопада 2014 р

Глава "Газпрому" очікує, що Україна зможе здійснити перший платіж по боргу за газ на початку листопада 2014 р
Глава "Газпрому" Олексій Міллер очікує, що Україна зможе здійснити перший платіж в рахунок погашення боргу за поставки російського газу на початку листопада 2014 р.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер очікує, що Україна зможе здійснити перший платіж в рахунок погашення боргу за поставки російського газу на початку листопада 2014 р. Про це він заявив в інтерв'ю "Росія 24".

За словами глави "Газпрому", ціна на газ прив'язана до ціни нафти, а нафта подешевшала.

"Відповідно, буде нова ціна - 378 дол. Україна робить передоплату 1,450 млрд дол., після цього буде виставлений рахунок за новою ціною. Після цього буквально протягом декількох днів Україна повинна сплатити ці кошти, і протягом двох робочих днів - 48 годин - ми почнемо постачання газу для українських споживачів. Насправді, все залежить від того, коли Україна зробить цей платіж. У нас є розуміння того, що це може бути зроблено до кінця наступного тижня", - заявив Міллер.

При цьому, за його словами , "завтра може бути постанова уряду (РФ) про стодоларову знижку Україні (знижки у розмірі 100 дол. в ціні на газ для України)".

В зимовий період "Нафтогаз України" зможе отримувати від "Газпрому" до 114 млн куб. м газу на добу за умови погашення Україною 3,1 млрд дол. за попередні постачання газу. Умова "бери або плати" в зимовий період не застосовують, підкреслив Міллер.

Нагадаємо, 30 жовтня в Брюсселі Україна і Росія за участю Євросоюзу підписали документи, що регулюють газові поставки.