ua en ru

Глава Firtash Foundation: "Дні України у Великобританії" відвідають більше 100 тис. осіб

Добродійний фонд Firtash Foundation при фінансовій підтримці Group DF 17-19 жовтня проведе в Лондоні "Дні України у Великобританії". Про це сьогодні на прес-конференції повідомила глава Firtash Foundation Лада Фірташ, глава організаційного комітету "Днів України у Великобританії", передає кореспондент РБК-Україна.

Добродійний фонд Firtash Foundation при фінансовій підтримці Group DF 17-19 жовтня проведе в Лондоні "Дні України у Великобританії". Про це сьогодні на прес-конференції повідомила глава Firtash Foundation Лада Фірташ, глава організаційного комітету "Днів України у Великобританії", передає кореспондент РБК-Україна.

Фотогалерею дивіться тут

"Цю подію відвідають більше 100 тис. осіб. І я зроблю все можливе, щоб цей захід став постійним", - підкреслила Лада Фірташ.

Вона відзначила, що головне завдання "Днів України у Великобританії" - відкрити Україну для європейців, як країну, яка активно розвивається і розділяє європейські цінності. "В рамках даного проекту ми познайомимо європейців з багатьма історичними культурними традиціями українського народу, а також продемонструємо сучасне українське мистецтво. Логотипом проекту є ключ, що дуже символічно. "Дні України у Великобританії" повинні відкрити британцям Україну", - сказала Лада Фірташ.

Засновник і глава наглядової ради Group DF Дмитро Фірташ підкреслив, що основне завдання, яке стоїть перед кожною країною, - культурний розвиток нації.

"Духовність є стрижнем, який сприяє розвитку. Надзвичайно важливу роль культура грає і в міждержавному діалозі, створюючи нові можливості для розвитку і співпраці. Культурний проект "Дні України у Великобританії" стане першою масштабною міжнародною подією, яка покаже сучасну Україну в новому ракурсі, поглибить знання британців про нашу країну і дасть новий поштовх розвитку українсько-британських відносин", - упевнений Дмитро Фірташ.

Управляючий директор Group DF Борис Краснянський повідомив, що група компаній багато робить в області соціально-корпоративної відповідальності. "Але, якщо зібрати ресурси у фокус, то результат буде глибший і масштабніший. Тому ми визначили чотири основні напрями. І проект "Дні України у Великобританії" ми підтримуємо в рамках культурної дипломатії. Сучасне мистецтво, мода, живопис - їх треба просувати, щоб будувати всесвітній бренд "Україна". А, оскільки Лондон є і культурним, і фінансовою столицею Європи, просуваючи Україну в цілому, ми, зрозуміло, тим самим допомагаємо і вітчизняному бізнесу, який працює в Європі або має намір виходити на фондові майданчики", - сказав Борис Краснянський.

Проект відбувся за підтримки Президента Віктора Януковича. Його радник Юрій Богуцький відзначив, що Адміністрація Президента, МЗС і Міністерство культури надали організаційну допомогу.

"У 1993 р. набув чинності двосторонній договір між Україною і Великобританією про співпрацю в області освіти, культури і гуманітарно-інформаційних технологій. Якщо в області освіти у нас непогано складається співпраця, то в культурній сфері складніше. Так, Міністерство культури проводило фестиваль культури України у Великобританії. Але куди краще, коли такі проекти роблять недержавні установи", - сказав Юрій Богуцький, особливо подякувавши главі Firtash Foundation Ладі Фірташ.

Голова Британсько-українського товариства лорд Різбі підтримав ініціативу Лади Фірташ зробити культурні дні України у Великобританії постійними. "Ми раді, що Ви вибрали Лондон. І проект підтриманий мером Лондона Борисом Джонсоном. Ви багато робите у Великобританії, підтримуєте тісні плідні відносини з Кембриджським університетом. Але, поки, ми мало знаємо про Україну. І "Дні України у Великобританії" - це відмінна можливість того, що ваша країна займе більш гідне місце на карті уваги британців", - сказав лорд Різбі.

Перший день "Днів України у Великобританії" пройде в парламенті і Музеї природознавства. Запланований на другий день показ мод від українських дизайнерів відбудеться в будівлі Королівського суду. "Це унікальний майданчик для шоу, він вкрай рідко використовується навіть британськими дизайнерами", - підкреслив глава Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевськая, яка займається fashion-напрямком "Днів України у Великобританії".

На третій день свята в парку Jubilee Gardens пройде етно-ярмарка і концерт. Куратор даного напряму Олег Скрипка підкреслив, що на "Днях України у Великобританії" буде представлена, зокрема, "Країна Мрій". "Такого амбітного проекту Україна ще не знала. І ми дуже вдячні Firtash Foundation і його голові, що до участі в проекті запросили саме нас", - сказав Олег Скрипка.

Firtash Foundation - приватний добродійний фонд, заснований Дмитром і Ладою Фірташами. Головна мета фонду - довгострокова підтримка освіти і культури в Україні. Один з найвідоміших проектів фонду - програма україністики в Кембриджському університеті, яка дозволяє вивчати українську мову, культуру, літературу, кінематограф іноземним студентам. Програма заснована в 2008 р. З 2010 р. діє стипендіальна програма, що дозволяє талановитій українській молоді отримати річний курс магістерського навчання в Кембріджі.

Group DF - міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи і Азії. Основні напрями бізнесу - азотний, титановий, газовий і банківський. Група також розвиває активи в сферах сільського господарства, медіа, енергетичної інфраструктури і нерухомості, виробництві кальцинованої соди. Загальна кількість співробітників ГК - більше 100 тис. осіб. Засновник і власник - Дмитро Фірташ.