ua en ru

Глава АМКУ розповів про проблеми українського тютюнового ринку

Глава АМКУ розповів про проблеми українського тютюнового ринку Фото: Юрій Терентьєв (РБК-Україна)

Tedis виплатила 300 мільйонів гривень виписаного АМКУ штрафу

Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв (АМКУ) розповів про проблеми українського тютюнового ринку. Про це він повідомив в інтерв'ю РБК-Україна.

Зокрема, коментуючи ситуацію з дистрибутором тютюнової продукції - компанією Tedis, Терентьєв заявив, що проблема Tedis - це проблема тютюнового ринку. Так, АМКУ виписав компанії штраф у розмірі 431 мільйон гривень, який, в результаті всіх судових перипетій, компанія Tedis почала виплачувати.

"Взагалі проблема Tedis - це проблема тютюнового ринку. Вона складається з двох частин. Перша частина - це діяльність Tedis щодо підприємств, які купують продукцію цієї компанії. Tedis має таку частку на ринку (Tedis займає 99% ринку дистрибуції), тому що з ним ексклюзивно співпрацюють всі тютюнові виробники, а їх всього чотири компанії в країні. І це друга проблема", - пояснив він.

За словами Терентьєва, в кінці 2016 року, коли АМКУ виписав компанії штраф, відомство давало оцінку діяльності компанії як монополіста на ринку тютюнової дистрибуції. Разом з тим, також ведеться розслідування за узгодженими діями тютюнових компаній і Tedis, спрямованих на монополізацію.

"Тому, природно, якщо мова йде про те, щоб у компанії Tedis не було частки на ринку, що прагне до 100%, для цього потрібно, щоб були припинені антиконкурентні узгоджені дії тютюнових компаній-виробників", - додав він.

За словами Терентьєва, на даний момент компанія виплатила 300 мільйонів гривень штрафу з 431 мільйонів і на даний момент продовжує працювати.

"У випадку з Tedis, це найбільший застосований штраф в історії комітету. І, на сьогодні, це найбільший сплачений штраф. На жаль, рівень збору штрафів АМКУ не високий. У той же час, штрафи, які ми зібрали в 2017 році, більше зібраних нами за попередні десять років. Наші штрафи не є мірилом тиску на бізнес, вони є мірилом значущості тих проблем, з якими ми працюємо", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд відмовив монопольному дистриб'ютору тютюнових виробів ТОВ "Тедіс Україна" (Tedis) у скасуванні накладеного Антимонопольним комітетом України штрафу в розмірі 431 млн гривень.