ua en ru

ДКЦПФР ініціює створення робочої групи по оптимізації звітності учасників ринку ЦБ.

Держкомісія по цінних паперах і фондовому ринку ініціює створення робочої групи по оптимізації звітності учасників ринку ЦБ. З відповідним зверненням до учасників ринку цінних паперів сьогодні звернувся член ДКЦПФР Микола Бурмака, виступаючи в ході «круглого столу» «Першочергові питання розвитку фондового ринку», передає кореспондент РБК-Україна.

«Ми можемо цього року створити робочу групу за участю СРО (саморегулюючих організацій) і фондових бірж, і «прошерстити» всю звітність з погляду усунення з неї тих речей, які дратують, або викликають усмішку. Я допускаю, що такі речі є в нашій звітності. Їх не може не бути. Немає жодного державного органу, який не має якихось нестиковок у своїй нормативній базі. Це життя», - сказав М.Бурмака.

Він зазначив, що серед пріоритетів розвитку інфраструктури фондового ринку - перехід на електронний документообіг (ЕДО) і електронний цифровий підпис (ЕЦП). «Потрібний новий базис - ЕДО і ЕЦП. Те, що у нас зараз є - це кам'яне століття. Скоро в метрах вимірюватимемо ці кіпи паперу», - сказав член ДКЦПФР. В той же час, він зазначив, що перш ніж вирішувати технологічні питання, необхідно усунути на законодавчому рівні нестиковки, які призводять до дублювання звітності та інших незручностей для учасників ринку і самого регулятору. «Давайте створимо таку групу - формальну і неформальну. Зберемося, сядемо, обговоримо всі питання. Якщо за один раз не вийде, значить, кілька разів радитимемося. Але я впевнений, що ми ці питання можемо вирішити. А потім ми перейдемо до другого етапу - технологічного етапу. ...Питання вирішення або врегулювання технологічних аспектів переходу на нові форми прийому і обробки звітності - це питання 2011 р.», - прогнозує М.Бурмака.

За його словами, в частині вдосконалення системи подачі звітності учасниками ринку ЦБ, не йдеться про скорочення переліку інформації, що розкривається або про ослаблення вимог у учасникам ринку. «Йдеться про оптимізацію. Можливо, ми вийдемо і на розширення обсягу звітності з погляду забезпечення державного моніторингу на ринку ЦБ, але якщо є вислови щодо того, що є дублювання (звітності), є якісь дурощі, ляпи - давайте ми їх приберемо», - сказав М.Бурмака.

Також М.Бурмака підкреслив, що багато проблем, які виникають в учасників ринку ЦБ з подачею звітності - викликані низьким рівнем кваліфікації персоналу компаній, що призводить до численних помилок в подачі звітності. «Є проблема з підготовкою кадрів бек-офісів всіх компаній, великих зокрема, з погляду уміння працювати із звітністю», - резюмував М.Бурмака.