ua en ru

ДВС зняла арешти з майна ХТЗ, - адвокат

ДВС зняла арешти з майна ХТЗ, - адвокат

28 липня 2016 року Головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України було винесено постанову про зняття арештів з майна і рахунків підприємства, накладених в рамках виконавчого провадження, відкритого на підставі виконавчого листа по справі № 820/5225/15 від 1412.2015 р. (стягненню з Харківського тракторного заводу заборгованості перед державою за кредитами, наданими під державні гарантії в розмірі 400 982 187,64 грн). Про це повідомив адвокат заводу Андрій Хоришко.

Як зазначає прес-служба ХТЗ, ці дії були зроблені на виконання рішення Господарського суду Харківської обл. від 14 липня 2016 р., яким щодо ХТЗ були введені процедури досудової санації та мораторію на задоволення вимог кредиторів, що виключає обтяження майна підприємства, в тому числі його грошових коштів на рахунках, арештами та іншими заборонами.


"Той факт, що ДВС (державна виконавча служба) зняла арешти майна та рахунків заводу свідчить про те, що позиція ХТЗ юридично невразлива і наше діло праве. Сподіваємося, що арешти, накладені в рамках кримінального провадження, будуть усунені. Тому що їх існування зводить нанівець всю процедуру санації як комплексу заходів по відновленню платоспроможності заводу", - заявив адвокат ХТЗ Андрій Хоришко, коментуючи значення цієї події для заводу і трудового колективу.

Як повідомлялося раніше, 28 липня 2016 р., суддя Київського районного суду м. Харкова Муратова Світлана Олександрівна заслухала клопотання представників ХТЗ щодо зняття з банківських рахунків заводу арештів, які були накладені ще на початку квітня цього року іншим слідчим суддею цього ж суду за ініціативою СБУ. За даними прес-служби заводу, з боку ХТЗ "суду були надані вичерпні докази, що підтверджують як початкову незаконність накладення арештів на рахунки підприємства, так і слідчого відсутність на сьогоднішній день необхідності застосування подібних арештів".

"При наявності арештів, накладених в рамках кримінального провадження, підприємство не може розпочати здійснювати закупівлю сировини і матеріалів, оплачувати енергоресурси і, відповідно, не може відновити виробничу діяльність. А адже це є головною передумовою для погашення заборгованості по заробітній платі та виконання поточних зобов'язань по сплаті податків і зборів. Тому в рамках судового засіданні 28 липня було озвучено досить багато пояснень і надано великий обсяг документів, у зв'язку з чим суддею оголошено перерву до 10:00 понеділка (1 серпня 2016 р.). Щиро сподіваємося на те, що суд дотримається букву закону і, скасувавши арешти його рахунків, що дасть можливість заводу повернутися в стандартний режим господарської діяльності", - підкреслив Андрій Хоришко.

Нагадаємо, 1 серпня 2016 р. відбудеться вирішальне засідання по розгляду клопотання ХТЗ про скасування ухвал Київського районного суду Харкова про арешт рахунків підприємства, накладених в рамках кримінального провадження №22016220000000071. Крім того, як відомо, кожне судове засідання по процесах, пов'язаних з ХТЗ супроводжується акціями протесту робітників, які вимагають припинити дії по знищенню виробництва і не заважати запустити завод. Раніше мітинги з подібними гаслами пройшли під будівлею СБУ та Господарського суду Харківської обл., а на офіційному сайті президента України розміщена електронна петиція трудового колективу відповідного змісту.