ua en ru

В ДФС розповіли, як працювала схема по відмиванню грошей на "БРСМ-Нафті"

В ДФС розповіли, як працювала схема по відмиванню грошей на "БРСМ-Нафті" Фото: Сергій Білан

В основному відмивали кошти через відому схему з касовими чеками

Перший заступник голови Державної фіскальної служби України (ДФС) Сергій Білан повідомив, як працювала схема по відмиванню коштів в компанії "БРСМ-Нафта". Про це він розказав в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр".

Так, він зазначив, що зловмисники користувалися і фіктивним кредитом, і відмивали кошти "через відому схему з касовими чеками".

"Це схема, якою користуються деякі недобросовісні мережі АЗС. Касові чеки, які залишають покупці, збирають, потім використовують для формування фіктивного кредиту. Тобто продають частину бензину за готівку, а звітують, використовуючи чеки", - розповів він.

За його словами, ще з березня 2015 р. тривала податкова перевірка компанії.

"Ми аналізували ризики, виявляли протиправні дії, відстежуючи всі складові ланцюжка, фіксували виявлені порушення. А 10 червня фіскальна служба відкрила кримінальне провадження через завдання державі збитків на суму 230 млн грн. Триває розслідування. Суд визначив міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в.о. директора нафтобази", - зазначив він.

За словами Білана, головне завдання фіскальної служби - зібрати доказову базу, довести провину і спрямувати справу до суду.

"Шукатимемо безпосереднього організатора злочинної схеми й усіх тих, хто втілював її у життя", - додав він.

Нагадаємо, після пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Києвом було відкрито кримінальне провадження за фактом несплати податків.