ua en ru

У ДФС не мають інформації про закриття проектів ЄС на українському кордоні

У ДФС не мають інформації про закриття проектів ЄС на українському кордоні Фото: ДФС спростовує інформацію про припинення фінансування ЄС (twitter.com/SFSofUkraine)

ДФСне отримувала інформації про припинення ЄС фінансування проекту модернізації КПП

Державна фіскальна служба поки немає інформації про припинення Європейським союзом фінансування проекту модернізації пунктів пропусків на українському кордоні, повідомили у прес-службі ДФС.

"Варто зауважити, що у листопаді - грудні минулого року ДФС було направлено фінальний звіт щодо стану реалізації проектів до Спільного технічного секретаріату ЄС. На сьогодні очікується зворотня інформація. Враховуючи це, говорити про припинення проектів та необхідність повернення коштів передчасно та некоректно", - йдеться у повідомленні.

Також у ДФС пояснили, що Україна на правах співфінансування (10-20%) бере участь у проекті Європейського інструменту сусідства і партнерства "Польща-Білорусь-Україна 2007-2013". Загальна сума фінансування 20 млн євро. У рамках проекту було передбачено реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску "Устилуг", вартість якого 5 487 022,59 євро.

"За результатами відкритих торгів було обрано підрядну організацію, яка й почала реалізацію проекту у листопаді 2013 року. Однак на початку виконання робіт на території був виявлений об’єкт історичної цінності. Відповідно до припису Управління культури Волинської обласної державної адміністрації будівельні роботи в пункті пропуску були призупинені через необхідність залучення відповідних фахівців для проведення археологічних досліджень для отримання дозволу на подальше проведення робіт", - уточнили в ДФС.

Через це було розірвано договір підряду у березні 2014 року і видатки на реконструкцію не здійснювались.

"Водночас у рамках реалізації зазначеного проекту профінансовано видатки на пам’ятко-охоронні роботи (2014-2015 роки) та коригування проектно-кошторисної документації. Загальна сума витрачених коштів в рамках проекту становить 48,58 тис. євро, залишок коштів на сьогодні знаходиться на рахунках ДФС", - зазначено у повідомленні.

Ще один проект - створення функціонального модулю "Фільтр пункту пропуску" в міжнародному автомобільному пункті пропуску "Рава-Руська", надання обладнання і засобів пунктам пропуску "Краківець", "Шегині" та "Ягодин". Вартість проекту - 2 213 731,87 євро. На виконання проекту ДФС було укладено договір генерального підряду і на сьогодні будівельні роботи в пп "Рава-Руська" виконані на понад 95%.

Також ДФС бере участь у програмі "Румунія - Україна - Республіка Молдова 2007-2013", якою передбачено реконструкцію пп "Красноїльськ" і "Дяківці". На сьогодні, за інформацію підрядника, виконано 75% будівельно-монтажних робіт.

"Оскільки акти виконаних робіт не надавалися, то наразі ці будівельні роботи не оплачено", - додали в ДФС.

Ще два проекти з реконструкції пунктів пропуску визначені програмою "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013". Першим визначено реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску "Ужгород", а також реконструкцію митних споруд і розширення стику доріг пп "Ужгород-Вишнє Нємецьке". На сьогодні з виділених коштів використано 153,38 тис. Євро із передбачених 4 млн 70 тис. євро.

Другим проектом заплановано реконструкцію міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення "Лужанка" та створення павільйону оформлення каноїстів, що подорожують річкою Тиса, у пп "Вілок". Вартість цього проекту -7,59 млн євро. На сьогодні проведені підготовчі роботи.

"Наразі розглядаються питання щодо подальшого фінансування реконструкції та будівництва пунктів пропуску за рахунок грантових коштів або за рахунок кошторису ДФС на 2018 рік", - зазначили у відомстві.

Нагадаємо, раніше інформаційне агенство Reuters повідомило, що Європейський союз закриває проект з модернізації та будівництва прикордонних контрольно-пропускних пунктів (КПП) з Україною. Повідомлялося, що проект по модернізації шести українських контрольно-пропускних пунктів на східному кордоні ЄС був запущений в 2014 році. На кінець 2017 роки жоден з шести проектів КПП не був завершений, хоча ЄС надав у 2006 році на ці цілі 29,2 млн евро.