ua en ru

Німеччина і Франція ведуть переговори по грецькій борговій кризі.

Німеччина і Франція ведуть переговори з метою виробити спільну позицію з питання подолання боргової кризи Греції напередодні саміту Євросоюзу в Брюсселі 24 і 25 березня 2010 р. Проте поки німецька і французька сторони не визначилися з механізмом допомоги Афінам і з роллю МВФ в розв'язанні боргової кризи країни, передає Reuters.

Греція чекає від майбутнього саміту в Брюсселі позитивного рішення з питання допомоги і фінансової підтримки з боку ЄС в скороченні бюджетного дефіциту і державної заборгованості Афін. Проте лідери ЄС поки не демонструють єдності з даного питання. Напередодні канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Євросоюзу слід почати надавати Греції допомогу тільки тоді, коли країна знаходитиметься на межі банкрутства. При цьому канцлер висловила думку, що банкрутство Афінам "в даний час не загрожує". Крім того, А.Меркель нагадала, що на саміті ЄС, наміченому на 24-25 березня поточного року в Брюсселі, не слід в першу чергу обговорювати фінансові проблеми Греції. В той же час прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі повністю підтримує ініціативу Єврокомісії щодо надання допомоги Афінам.

Сьогодні Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що Франція і Іспанія хотіли б, щоб лідери єврозони зустрілися перед самітом в Брюсселі і обговорили управління економікою в зоні обігу євро у зв'язку з борговою кризою Греції.

В даний час Греція є очевидною "слабкою ланкою" в єврозоні, і її фіскальні проблеми викликають побоювання можливого дефолту країни і чинять сильний тиск на єдину європейську валюту. Дефіцит бюджету Греції досяг за підсумками минулого року позначки в 12,7% від ВВП країни, тоді як базові угоди єврозони припускають, що бюджетні дефіцити країн - учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП.