ua en ru

"Північний потік-2" не загрожує енергетичній безпеці Європи, - Меркель

"Північний потік-2" не загрожує енергетичній безпеці Європи, - Меркель Фото: Ангела Меркель (flickr.com/worldeconomicforum)

Газопровід не ставить під загрозу диверсифікацію газопостачання Європи

Уряд Німеччини не вважає, що будівництво газопроводу з Росії до Німеччини "Північний потік-2" (Nord Stream-2) ставить під загрозу диверсифікацію газопостачання Європи. Про це федеральний канцлер Ангела Меркель заявила після зустрічі в Берліні з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецким, передає DW.

При цьому Меркель нагадала, що в польському Свіноуйсьце побудований новий термінал зрідженого газу, і про плани прокладки газопроводу між Польщею та Данією.

Берлін розглядає "Північний потік-2" виключно як бізнес-проект, за допомогою якого російський газ буде доставлятися по дну Балтійського моря до Німеччини, наголосила глава німецького уряду.

У свою чергу Моравецький, вказав на небезпеку того, що в результаті будівництва газопроводу буде підірвана роль України як транзитної країни для російського газу.

Варшава хоче, щоб Єврокомісія звернула на це увагу і прописала ситуацію з російсько-німецьким газопроводом в Третьому енергопакеті ЄС, надісланому на забезпечення рівної конкуренції і безпеки поставок на газовому ринку Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше Моравецький заявляв, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" створює нове непотрібне напруження, а його запуск може призвести до великої війни між Україною і РФ.