ua en ru

Німеччина вимагає затвердити в ЄС посаду валютного єврокомісара, контролюючого національні бюджети

Європейський союз повинен затвердити посаду валютного єврокомісара, що спеціалізується на фінансовій сфері, який мав би можливість скасовувати національні бюджети, якщо є загроза зростання дефіциту держбюджету в якій-небудь з країн Євросоюзу. Такою думкою поділився міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле, повідомляє телеканал "Росія 24".

При цьому Шойбле уточнив, що ця пропозиція раніше була схвалена канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Офіційні особи в Брюсселі відреагували на таку заяву з жахом.

"Якщо це вимога, то вони не зможуть добитися її прийняття. Ніхто в Раді не готовий йти на такі заходи прямо зараз", - заявив один з європейських дипломатів, що побажав залишитися невідомим.

Вимога Берліна може спровокувати ефект вибуху бомби на цьогорічному саміті, зіштовхнувши Німеччину в протистояння з "латинською блоком".

У той же час член Ради директорів Європейського центрального банку (ЄЦБ) Йорг Асмуссен виступив з підтримкою такої ініціативи.

"Глава Мінфіну висунув важливу ініціативу", - заявив Асмуссен.

На його погляд, дані заходи мають бути винесені на обговорення.

"Головний пункт при цьому: ми повинні вирішити, як чинити з країною, бюджет якої починає виходити з-під контролю всупереч досягнутим раніше спільним домовленостям", - сказав Асмуссен.

Більш того, Асмуссен підтримав пропозицію Шойбле надати комісару по валютній політиці право вето. Однак у той же час він зазначив, що в разі скасування бюджету воно повинне бути скасоване повністю, без права внесення коректив, таким чином зміна бюджету залишиться в компетенції кожної окремої держави.

Необхідно відзначити, що своєю заявою Шойбле поставив і Німеччину в складне становище, оскільки раніше Конституційний суд країни ухвалив, що бюджетні повноваження Бундестагу є основою демократії і не можуть бути відчужені. При цьому пропоновані міністром фінансів заходи фактично призведуть до порушення цього рішення.

Читайте також: Меркель хоче "більш тісних консультацій" країн єврозони з питань створення банківського союзу