ua en ru

Німеччина вимагає від США пояснень з приводу стеження за чиновниками ЄС

У Німеччині вимагають пояснень від США з приводу повідомлень про масштаби електронного стеження. Про це заявила міністр юстиції Німеччини Сабіна Лойтхойссер-Шнарренбергер, повідомляє радіо "Ехо Москви".

"Якщо повідомлення ЗМІ про електронне стеження за громадянами Німеччини відповідають істині, то США застосовує методи, гідні хіба що холодної війни. Важко уявити собі, що наші американські друзі сприймають ЄС як ворогів. Ми закликаємо США надати точну і вичерпну інформацію щодо масштабів електронного стеження за громадянами", - заявила Лойтхойссер-Шнарренбергер.

Вона обурена публікацією в тижневику "Шпігель", в якій говориться, що американське Агентство національної безпеки щомісячно відстежує до 500 млн телефонних та інтернет-повідомлень жителів Німеччини, а також прослуховує розмови чиновників ЄС.

Раніше, Президент Європарламенту Мартін Шульц заявив, що нові звинувачення в тому, що розвідувальні служби США вели електронне стеження за європейським політиками, можуть мати серйозні наслідки для відносин між сторонами.

Нагадаємо, про стеження американських спецслужб за представництвами Європейського союзу в Брюсселі, Нью-Йорку та інших містах стало відомо завдяки колишньому співробітнику ЦРУ Едварду Сноуденом, який у США звинувачується в шпигунстві.

За останніми даними, Сноуден знаходиться на території транзитної зони міжнародного аеропорту Шереметьєво в Москві.