ua en ru

Німеччина призупинила фінансову підтримку етнічних німців у Криму

Німеччина призупинила фінансову підтримку етнічних німців у Криму Джерело фото:turmir.com

Уряд Німеччини призупинив надання фінансової допомоги німецькій етнічній меншині у Криму. Про це повідомила 12 листопада газета Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) з посиланням на Міністерство внутрішніх справ ФРН, передає Deutsche Welle.

Причиною цього припинення в німецькому МВС назвали ту обставина, що перерахування грошових коштів німцям Криму через Раду німців України, що знаходиться в Києві, на даний час "стало фактично неможливим". Крім того, виплати в рублях "можуть бути розцінені як визнання легітимності приєднання півострова до Росії", пояснив виданню представник міністерства.

За офіційними даними, у Криму проживають близько 2500 етнічних німців, проте насправді їх може виявитися значно більше, вказує NOZ. Німеччина перераховувала гроші німецької діаспорі у Криму до середини 2014 року в цілях підтримки програм, пов'язаних з вивченням німецької мови, а також соціальних і культурних проектів.

В МВС Німеччини наголосили, що Берлін вивчає можливість відновлення фінансової допомоги кримським німцям, але не має наміру вести переговори на цю тему з російськими інстанціями, оскільки не вважає їх "легітимними співрозмовниками".

Після анексії Криму Росією Президент РФ Володимир Путін підписав указ про "реабілітацію народів Криму, що постраждали під час сталінських репресій", у тому числі німецького, і гарантував дотримання їхніх прав. На відміну від Ради німців України, кримські німці підтримали приєднання півострова до Росії і розкритикували новий уряд у Києві, зазначає газета.

Нагадаємо, 11 вересня глава Міністерства закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, виступаючи в Бундестазі, заявив, що Німеччина не хоче холодної війни, але вважає ситуацію із Кримом неприпустимою.