ua en ru

Німеччина може взяти участь у гуманітарній операції ЄС у Лівії, якщо про це попросить ООН

Німеччина візьме участь у військовому забезпеченні операції з надання гуманітарної допомоги населенню Лівії, якщо про це попросить Організація Об'єднаних Націй (ООН). Німеччина "позитивно відноситься" до ідеї проведення такої операції під егідою Європейського союзу, передає Deutche Welle.
Міністр охорони здоров'я ФРН Філіп Реслер зазначив, що Німеччина правильно вирішила, відмовившись брати участь у військовій операції проти режиму Муамара Каддафі. "Проте, якщо тепер ЄС планує гуманітарну акцію в Лівії, то ми повинні в ній взяти участь", - підкреслив Ф.Реслер.
Міністр закордонних справ Гідо Вестервелле також заявив, що Німеччина не може ухилятися від "своєї гуманітарної відповідальності", однак у війні в Лівії брати участь не буде. "Мова йде про те, що Європа може зробити, якщо ООН попросить про надання медичної підтримки та захисту біженців", - сказав глава МЗС.
Опозиційні партії - соціал-демократи і "зелені" - готові підтримати в бундестазі пропозицію уряду про надання німецькому бундесверу мандата на участь в операції по забезпеченню гуманітарної допомоги населенню Лівії.