ua en ru

Німеччина не буде замовчувати розбіжності з РФ через Україну, - Штайнмайер

Німеччина не буде замовчувати розбіжності з РФ через Україну, - Штайнмайер Фото: Франк-Вальтер Штайнмайер (OSCE/Micky Kroell)

Президент ФРН назвав Росію "непередбачуваною" для Європи

Федеративна республіка Німеччина (ФРН) не буде замовчувати розбіжності з Російською Федерацією (РФ) через Україну. Про це заявив федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер у ході інтерв'ю "Комерсанту".

"Ми не повинні замовчувати існуючі розбіжності, повинні чітко викладати їх. Такими залишаються для нас, наприклад, здійснена в порушення норм міжнародного права анексія Криму, викликаний нею конфлікт на сході України і існуюче в Європі відчуття непередбачуваності дій Росії", - заявив Штайнмайер.

За його словами, ще однією причиною "заклопотаності" Європи є утиски свободи дій громадських організацій та свободи творчості в Росії.

"Але перш за все я хочу зрозуміти, чи є і в Москві прагнення (до подолання кризи) і тим самим шанс для поступового відновлення довіри в наших відносинах", - додав федеральний президент ФРН.

Штайнмаєр наголосив, що має намір закликати до того, щоб розбіжності між країнами підходили більш конструктивно, передбачувано і мирно, ніж у попередні роки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент ФРН застеріг Російську Федерацію від посилення напруженості у відносинах із Заходом.

"Того, хто порушує міжнародне право, ставить під загрозу інститути світу, чекає наш спільний відсіч. Ми бачимо, що, в першу чергу, російське керівництво цілком свідомо формує образ своєї країни за допомогою відмежування її від Заходу, протиставлення йому", - зазначив Штайнмайер.