ua en ru

Німеччина блокує приєднання Болгарії та Румунії до шенгенської зони

Нова спроба Болгарії та Румунії приєднатися до шенгенської зони приречена на провал. Це стало зрозуміло після того, як міністр внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідріх висловився проти так званого повного застосування шенгенської угоди в цих двох країнах, пише "Комерсант". Питання про це може бути включене до порядку денного завтрашньої зустрічі в Брюсселі глав МВС країн Євросоюзу.

"Якщо Румунія і Болгарія будуть наполягати на проведенні голосування, їх спроба провалиться, зіткнувшись з німецьким вето", - попередив німецький міністр в інтерв'ю Spiegel. Розкритикувавши високий рівень корупції в обох країнах, Фрідріх заявив, що Берлін не готовий бачити їх в шенгенській зоні, поки не отримає гарантії від неконтрольованого припливу мігрантів. "Не можна, щоб люди з усієї Європи раптом рушили в дорогу, тому що в Німеччині найвищі соціальні виплати, - пояснив він. - Установка "давайте прикриємо на це очі, головне, щоб ЄС і далі ріс" неприйнятна для тих, хто несе відповідальність за власних громадян".

Болгарія і Румунія вступили в ЄС в 2007 році, але повного приєднання до Шенгенської угоди домагаються досі. Громадянам обох країн відкритий безвізовий в'їзд в шенгенську зону, але паспортний контроль на кордоні зберігається.

Відзначимо, згідно з результатами соцопитування, 70% німців виступають за введення обмежень на міграцію з країн Євросоюзу, це пов'язано з великою кількістю біженців і мігрантів, які розраховують на соціальні виплати в Німеччині.

Читайте також: Єврокомісія має намір полегшити видачу шенгенських віз