ua en ru

У Німеччині затримали шпигуна з Швейцарії

У Німеччині затримали шпигуна з Швейцарії Фото: німецька поліція

54-річного громадянина Швейцарії Даніеля М. німецька поліція затримала у Франкфурті-на-Майні

Німецька поліція затримала у Франкфурті-на-Майні 54-річного громадянина Швейцарії Даніеля М. Влада Німеччини вважає, що він із 2012 року здійснював на території ФРН шпигунську діяльність на користь іноземної держави, передає DW.

Зазначено, що Даніель М. є співробітником швейцарської розвідки і вже багато років працює в Німеччині, добуваючи інформацію про фінансовий та банківський сектор. Його відправили в ФРН після того, як німецькі податкові органи почали перекуповувати бази даних швейцарських банків, у яких міститься інформація про клієнтів із ФРН. Влада Німеччини таким чином боролася з податковими ухильниками. До завдань швейцарського шпигуна, судячи з усього, входило встановити конкретних співробітників, які займаються купівлею баз даних.

Повідомляється, що німецька регіональна влада почала платити за подібну інформацію про неплатників із 2006 року. Зокрема, вони витратили мільйони євро на бази даних німецьких клієнтів у таких швейцарських банках, як UBS, Credit Suisse і Julius Bär. При цьому їм вдалося повернути в казну кілька мільярдів євро. Почасти в цих процесах була задіяна німецька розвідка.

За даними видання, дії німецьких податкових органів спровокували дипломатичний конфлікт між Німеччиною і Швейцарією. Мало того, швейцарська влада навіть видала ордер на арешт декількох співробітників німецьких податкових органів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Німецька розвідувальна служба (BND) протягом кількох років стежила за десятками офісів Інтерполу на декількох континентах.