ua en ru

У Німеччині набув чинності закон проти ненависті в інтернеті

У Німеччині набув чинності закон проти ненависті в інтернеті Фото: соцмережі (pixabey)

Він дозволятиме перевіряти соціальні мережі

У Німеччині з 1 жовтня 2017 року набрав чинності закон, спрямований проти ненависті і цькування в інтернеті. Він зобов'язує онлайн-сервіси масштабніше обробляти скарги, пов'язані з можливим розпалюванням ненависті, і швидше видаляти подібні записи й коментарі, передає DW.

У законі передбачено, що "очевидно злочинні" висловлювання повинні бути видалені або заблоковані протягом 24 годин із моменту надходження скарги на них. У деяких випадках на ці дії компаніям відводиться тиждень.

Зазначено, що саме термін, протягом якого інтернет-сервіси зобов'язані видаляти подібні записи і коментарі, викликав найбільші суперечки. Критики закону вказують, що подібні обмеження за часом можуть привести до того, що в спірних випадках компанії будуть видаляти коментарі, щоб не зазнавати штрафних санкцій.

Однак Мін'юст країни запевняє, що штрафи накладатимуться лише в разі систематичних порушень. При цьому після закінчення відведеного законом терміну користувачі зможуть скаржитися в Федеральне відомство по юстиції, якщо, на їхню думку, скарга не була оброблена відповідним чином.

Повідомляється, що перевірок зазнаватимуть такі соцмережі як Facebook, VK, Tumblr, фотохостинг Flickr і відеосервіс Vimeo.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Москві (РФ) під час мітингу проти цензури в інтернеті було затримано 22 людини, в тому числі чотири журналісти.