ua en ru

Німеччині і Туреччині слід відновлювати дружні відносини, - Ґабріель

Німеччині і Туреччині слід відновлювати дружні відносини, - Ґабріель Фото: зустріч Ґабріеля і Чавушоглу

ФРН і Туреччина не зацікавлені у подальшому поглибленні кризи у двосторонніх зв'язках

Німеччина і Туреччина не зацікавлені у подальшому поглибленні кризи у двосторонніх зв'язках. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель за підсумками "складної" розмови 8 березня у Берліні зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу, передає DW.

За словами Ґабріеля, Берлін та Анкара повинні пам'ятати про успішність співпраці двох країн між собою, попри складні відносини, які спостерігаються між ними сьогодні. Тому обом країнам треба "крок за кроком" відновлювати дружні відносини, наголосив німецький міністр.

На тлі майбутнього референдуму в Туреччині щодо розширення повноважень президента та спроб турецьких політиків проводити агітацію серед турецької діаспори у ФРН для підтримки цих змін, Ґабріель наголосив, що "внутрішні турецькі відмінності не слід імпортувати до Німеччини". При цьому порівняння дій ФРН із політикою нацистів, до якого раніше вдався президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, Ґабріель назвав таким, що перетнуло "червону лінію".

Також глава МЗС Німеччини повідомив, що турецька влада погодилась надати представникам німецького консульства доступ до кореспондента німецького видання Die Welt Деніза Юджеля в Туреччині, якого заарештували 27 лютого.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав скасування свого виступу в Гамбурзі "практикою часів нацизму".