ua en ru

У Німеччині вважають, що Росія може стати загрозою безпеки усього континента

У Німеччині вважають, що Росія може стати загрозою безпеки усього континента Фото: у Німеччині вважають, що Росія може стати загрозою всьому континенту

У ФРН підготували нову редакцію керівництва з національної безпеки країни

Росія для Німеччини "більше не партнер, а суперник" і якщо її курс не зміниться, то в найближчому майбутньому вона стане загрозою безпеці всього континенту. Про це йдеться в новій редакції керівництва з ведення політики національної безпеки ФРН, так званій "Білій книзі", де уряд ФРН вказав основні загрози національній безпеці, повідомляє Die Welt.

В документі наголошується, що Росія "готова насильно просувати свої інтереси і в односторонньому порядку змінювати гарантовані міжнародним правом кордони". При цьому як приклад таких дій РФ наводиться анексія Криму і агресія на сході України.


Німецький уряд вважає, що Росія "відвертається від Заходу, підкреслюючи стратегічне суперництво і нарощуючи свою військову активність на зовнішніх кордонах ЄС".

Особливу занепокоєність Німеччини викликають використовувані РФ "гібридні інструменти для розмиття кордонів між війною і миром" і її "підривна діяльність щодо інших країн".

"Без фундаментальної зміни курсу Росія у найближчому майбутньому стане загрозою безпеки нашого континенту", - говориться в "Білій книзі".

Видання відзначає, що зміни в "Білу книгу" не вносилися з 2006 року і в новій редакції сказано, що навколишній світ у сфері безпеки "сильно змінився", все стало "складним, мінливим і важко передбачуваним".

Нова редакція "Білої книги", що налічує 80 сторінок, була підготовлена міністерством оборони країни спільно з іншими відомствами, відповідальними за національну безпеку. Документ повинен бути схвалений і представлений урядом.

Нагадаємо, Росія не згодна розмістити спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні до закріплення особливого статусу Донбасу в українській конституції.