ua en ru

У Німеччині різко зросла кількість нападів на журналістів

У Німеччині різко зросла кількість нападів на журналістів Ілюстративне фото (hrw.org)

Всі нові інциденти сталися у східних федеральних землях

В Німеччині в 2018 році різко зросла кількість нападів на журналістів: з січня по середину вересня поточного року в країні сталося 22 таких інциденти. Про це йдеться в дослідженні, проведеному Європейським центром за свободу друку та ЗМІ (ECPMF) в Лейпцигу, пише DW.

Згідно з дослідженням, кількість насильницьких злочинів стосовно журналістів у Німеччині збільшилася вперше за останні три роки.

Наприклад, у 2015 році дослідники зафіксували 43 таких нападу, в 2016 - 19 і в 2017 році - лише сім.

Наголошується, що за винятком двох випадків, всі злочини, вчинені в 2018 році, мали місце на полях правоекстремістських демонстрацій і заходів, особливо у федеральній землі Саксонія.

Федеральне відомство з кримінальних справ (BKA) з початку 2016 року також фіксує політично мотивовані напади на журналістів: за поточний рік федеральні землі зареєстрували по всій Німеччині шість нападів на журналістів з боку правих екстремістів, у тому числі по два - в Саксонії і Тюрінгії.

Разом з тим, інциденти в ході недавніх заворушень у Хемніці в доповіді BKA ще не враховані.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні за три місяці зафіксовано 32 порушення прав журналістів та активістів.

У доповіді ООН представлені результати моніторингу за період з 16 травня по 15 серпня 2018 року. Так, за вказаний період, за даними ООН, зафіксовані порушення щодо 23-х співробітників ЗМІ. Крім того, в ООН додали, що кількість нападів зросла на 210% в порівнянні з попереднім звітним періодом. Мова йде про порушення свободи вираження поглядів та свободи ЗМІ.